top of page

"Я не боюся. Нехай вони бояться!"

Так називається виставка, яка пройде в Парижі з 2 по 30 липня. Вона організована кількома білоруськими та російськими організаціями демократичних сил. Метою буде привернути увагу до ситуації зі свободою слова та совісті в Росії та Білорусі під час Олімпійських ігор. Особливу увагу буде приділено двом видатним правозахисникам сучасності, в’язням сумління двох диктатур: білорусу Алесю Бялецькому та росіянину Олегу Орлову.


З 1980-х Бялецький брав участь у національному відродженні, у 1990-х організував правозахисний центр «Вясна», понад 20 разів переслідувався режимом Лукашенка за громадську та правозахисну діяльність. У 21 році його затримали за боротьбу проти узурпації влади Лукашенком, а у 23 році засудили до 10 років суворого режиму за сфальсифікованою владою справою. Назвою виставки стала фраза з його останнього виступу на суді. У 22-му Олесь Білецький став лауреатом Нобелівської премії миру.


Олег Орлов веде правозахисну та антикомуністичну боротьбу з 1970-х років. Один із засновників правозахисного товариства «Меморіал». Він був спостерігачем за правами людини у багатьох збройних конфліктах. Відмовився працювати в путінській «правозахисній» організації. У 2007 році його викрали і побили кадирівці. Пізніше суд виграв за звинуваченням Кадирова в наклепі. Він був присутній на суді Білецького. Він намагався завершити акцію протесту, але лукашисти заборонили йому в'їзд до Білорусі. У 24-му путіністи засудили його до 2,5 років колонії за антивоєнні заклики та оголосили іноземним агентом. В останньому слові він не визнав себе винним, вкотре назвав путінську Росію фашистською тоталітарною державою.

Comments


bottom of page