top of page

Серед перших героїв «Небесної сотні» України був білорус


У січні 2014 року виповнилося 10 років Революції Гідності. Про термін «Небесна сотня» тоді ніхто не знав. Але одним із перших у ньому був білорус Михайло Жизневський.

Від вогнепальних поранень загинули білорус Михайло, а також вірменин і громадянин України Сергій Нігаян. Їм посмертно присвоїли звання Героїв України. Третій герой, 50-річний Юрій Вербицький, був викрадений і знайдений закатованим.

На момент смерті Нігаяну було 20 років, а білорусу Жизневському – 25, до свого дня народження він не дожив 4 дні...

Михайло Жизневський покинув Білорусь через політичні проблеми. Він мав загострене почуття справедливості, був світлою та сміливою людиною. Таких людей досі переслідує режим Білорусі. Тому не дивно, що з початком Революції в Україні він одним із перших вийшов на Майдан.

У 10-ту річницю Революції у Києві пройшла хода пам'яті загиблих Героїв Небесної Сотні. Родичі загиблих, майданівці пройшли вулицями столиці. Традиційно запалили лампадки та поклали квіти до меморіальних дошок загиблим Героям.

Тому що саме майданівці, серед яких був і білорус, стали рушійною силою нової української армії та залишаються нею досі, надихаючи на боротьбу за самостійність і незалежність України.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page