top of page

Відзнака білоруському герою

Мирослав Лозовський, білоруський доброволець, боєць полку імені Кастуся Калиновського, засновник "Білого Легіону", був посмертно нагороджений найвищою військовою нагородою Білоруської Народної Республіки — Орденом Залізного Лицаря. Герою було 49 років, коли він загинув під Бахмутом.



Останнє нарогодження цим орденом відбулося у 1952 році, отже, Мирослав став першим кавалером Ордена Залізного лицаря за 71 рік. Відповідно до статуту, орден є об’єднанням лицарів, нагороджених «за видатне успішне керівництво армією чи загоном або за особистий героїчний військовий подвиг», повідомляється на сайті Ради БНР.


Орден був заснований у 1949 році указом Голови Ради БНР Миколи Абрамчика. Орден Залізного Лицаря трактується Радою БНР як білоруський наступник ордену Virtuti Militari, заснованого в останні роки ВКЛ та Речі Посполитої, кавалером якого був Тадеуш Костюшко.


Мирослав загинув 16 травня 2023 року. Це був важкий і трагічний день для калиновців — в тому бою на бахмутському напрямку загинуло одразу п'ятеро їх бійців. Хлопці тоді дали хороший бій, завдали росіянам втрат. Ті відійшли і викликали артилерійську підтримку. Після цього в будівлю, де знаходилися білоруси, влучили чи то авіабомби, чи то 200-мм снаряди, в результаті чого будівля обвалилася на три поверхи.


Лозовський перебував неподалік на КСП (командно-спостережний пункт), розповідав його побратим Павло Шурмей. Коли поранені змогли розповісти по рації про те, що відбувається, одразу почав формувати групу допомоги та евакуації, яка пішли туди. Лозовський керував евакуацією поранених, прикривав їх, виносив озброєння. Він йшов останнім і не доїхав до КСП зовсім небагато.



Мирослав Лозовський народився в Мінську, його батько родом зі Случчини, а мати з Могилева. Закінчив Білоруський національний технічний університет.


У 1995 році приєднався до заснованого Миколою Статкевичем «Білоруського війська», того ж року став одним із засновників «Білого легіону» — воєнізованої патріотичної організації, метою якої була допризовна підготовка. молодих людей. Члени «Білого легіону» були активними учасниками мітингів і маршів у 1996-1999 роках. Організація пішла в підпілля на початку 2000-х.


Після білоруських протестів 2020 року Мирослав переїхав в Україну. З початком повномасштабного вторгнення вступив до лав былоруських добровольцыв, але не афішував свою участь у бойових діях.


За відвагу на полі бою у березні 2023 року Мирослав Лозовський разом із ще 21 побратимом з полку Калиновського отримав медаль БНР за бойові заслуги. Крім того, він нагороджений медаллю української військової розвідки «За відвагу при виконанні спеціальних завдань».



Лицарський хрест Ордена Залізного Лицаря буде переданий близьким Мирослава.


Нагадаємо, найбільше з усіх іноземних добровольців найбільше за Україну сьогодні воює білорусів.


Comments


bottom of page