top of page

Бачив демократію — геть зі школи


Страх білоруського режиму перед будь-якими проявами самосвідомості білорусів, перед небезпекою появи хоч якихось паростків демократії воістину параноїдальний. Його прихильники готові дмухати на воду за найменших підозр у «інакомисленні». Що, наприклад, якщо у школі раптом дітям викладають українці, котрі перебралися до Білорусі вже після Євромайдану? Адже, напевно, це «фашиствуючі молодчики», які сплять і бачать, щоб навчити білоруських дітей основам екстремізму, масових заворушень та організації диверсій проти Лукашенка.


Звучить кумедно, але не для лукашенківських чиновників. Так, відповідно до настанови, заклади освіти мають надати до головного управління освіти Гомельського облвиконкому у червні поточного року відомості про всіх працівників, які отримали білоруський паспорт чи посвідку на проживання в Білорусі, починаючи з 2014 року.


Навіщо Гомельському облвиконкому знадобилася інформація про українців, які приїхали до Білорусі після Євромайдану, не повідомляється. Також цікаво, що чиновники для збору інформації не звернулися до послуг МВС  мабуть, вирішили перевірити, чи працюють радянські методи з інформаторами–«стукачами».


Є у Міністерства освіти інтерес і до учнів із України. Так, закладам освіти наказано повідомляти про вихованців, які прийшли від початку російського вторгнення в Україну. А раптом вони теж привезли до «держави для народу» свої знання про повалення режимів, що були отримані у секретних європейських тренувальних таборах?

Comments


bottom of page