top of page

Майбутнє оновленої Білорусі


Ми вже публікували низку статей про те, чому білоруси — не росіяни. Залишилося коротко розповісти про те, чому білоруси — не радянські люди. На перший погляд українця, що завітав до Мінську, може здатися саме так. Тут багато радянського в архітектурі, в стилістиці, навіть в меметиці на кшталт “товары народного потребления”, і навіть національна мова майже не представлена в публічному просторі. Українцю це швидко нагадає якщо не УРСР, то Україну 90-х, причому умовно-проросійські її регіони.


Це враження, втім, оманливе. Цю оману дбайливо створила та підтримала беззмінна білоруська влада, для якої така БРСР-лайт — водночас гарні лаштунки та природнє середовище. Ця омана спирається на плечі бюджетних співробітників, міліцейські кийки та клюки радянських пенсіонерів.


Але Білорусь — це не лише вони.


За роки незалежності в Білорусі виросло нове покоління. І якщо в Росії, наприклад, владі вдалося виховати свою молодь у “ватному” дусі, запропонувавши їй наркотик “державної величі” та відродивши радянські культи в новій обгортці, в Білорусі цей есперимент зазнав невдачі. Білоруська молодь виросла сучасною, мультикультурною, європейською — частково позначилися і місцеві традиції, і близкість до Литви, і швидкий розвиток IT-середовища в країні. Білорусь не вдалось ані ізолювати, ані загнати в межі державної ідеології.


Якби вдалося — Лукашенку не довелося б узурпувати владу у 2020-му році. Його б, як Путіна в РФ, щиро та завзято підтримував би “глибинний народ”, за окремими винятками національно орієнтованої інтелігенції. Цього нема і не було — його реальна підтримка серед населення країни складає малі відсотки, змушуючи триматися на кийках.


Те, що білоруси не мітингували так, як українці, не означає, що вони бачать світ так, як росіяни. Білоруське суспільство йде своїм шляхом, і узурпатор на чолі країни — тимчасове явище. Це визнають і лідери інших країн — саме тому говорять із білоруською опозицією як з єдиними легітимними представниками країни. Саме тому в інтересах української спільноти — підтримка діалогу з білорусами. На відміну від стосунків з росіянами, ці взаємовідносини для нас справді цінні.





Comments


bottom of page