top of page

Білорусі загрожує фактична ізоляція від Європи


Напередодні країни Балтії та Польща обговорили варіант із повним закриттям кордону з Білоруссю у разі погіршення ситуації з мігрантами та ПВК «Вагнер».


Польська сторона повідомляла, що 1 вересня, 55 мігрантів здійснили спробу нелегально потрапити до ЄС з Білорусі. Серед них були громадяни Ірану, Сомалі та Індії. Частина з них кидала у патрульні камені та стріляла по прикордонниках із рогаток.


За повідомленням прикордонної служби Польщі, було затримало п’ять емігрантів, один повернувся на територію Білорусі, щойно помітив патруль. Затримані виявились громадянами Чаду та Республіки Конго, вони перетнули невелику прикордонну річку Волкушанка.


У той же час, за даними МВС Литви, до цієї країни з Білорусі за добу намагалося нелегально потрапити чотири особи. В Латвії повідомили, що її кордон намагалися незаконно перейти 42 мігранти.


Для вирішення ситуації що склалась, Польща заявила, що може відкрити додаткові пункти пропуску на кордоні на додаток до єдиного чинного зараз, якщо Олександр Лукашенко піде на поступки.


«Якщо Білорусь не хоче бути ізольованою, то має почати співпрацювати, – заявив заступник міністра внутрішніх справ країни Матей Вонсік. — Це, очевидно, має бути сплачено Білорусі. Можливо, відкриємо частину прикордонних переходів, закритих зараз. Але якщо співпраці та реакції з іншого боку не буде, то у певний момент усі три країни, Польща, Литва та Латвія, закриють усі прикордонні переходи, не лише дорожні, а й залізничні, і Білорусь фактично буде відрізана від Європи».

Comentarios


bottom of page