top of page

Білорусь в Олімпіаді-2024


Національний олімпійський комітет Білорусі не отримав запрошення від МОК для участі в літніх Олімпійських іграх-2024 в Парижі. Така ж ситуація і в Росії. А Гватемала не отримала запрошення на Олімпіаду через призупинення її членства у МОК.


Серед вже запрошених 203 країни. Про це повідомили в Міжнародному олімпійському комітеті.


Схоже МОК все ж дослухався до майже 40-ка країн, які підтримали відсторонення Білорусі та РФ від Олімпіади-2024. Адже лишати російську агресію проти України без реакції неможливо. Білорусь же як, співучасниця, несе й свої репутаційні втрати.


Звісно, є ще шанс і можливо МОК зможе переглянути участь Білорусі в Іграх. Але наразі за заявою президента МОК Томаса Баха, рішення щодо участі представників країн-агресорок залежатиме від розвитку ситуації.


А ситуація наступна. Білорусь отримала ядерну зброю та погрожує її застосувати за необхідності, політика режиму Лукашенка й надалі передбачає спільні дії та рішення з Росією, яка продовжує вчиняти агресію проти України. До того ж, через розміщення бійців ПВК «Вагнер» Білорусь може бути ізольована від найближчих сусідів. Перспектива перегляду накладених санкцій примарна через тоталітарний режим та переслідування населення Білорусі.


Очевидно, що відсутність запрошення на змагання міжнародного рівня для Білорусі означає ніщо інше, як визнання її співучасницею у злочинні. А такому не місце ні в звичному ритмі життя цивілізованих країн, ні тим більше у змаганнях за першість.


І в цьому випадку, найменше, що могло б все-таки втішити прихильників Білорусі - була б участь білоруських спортсменів хоча б під нейтральним прапором. Хоч тоді і зникає певний сенс змагань – представництва своїх країн в національних кольорах та символіці.


Томас Бах зокрема наголосив, що національні федерації виконують умови для забезпечення участі нейтральних спортсменів, проте вони будуть уважно стежити за розвитком подій.


"Спираючись на результат, ми потім ухвалимо свого часу рішення, і це не відбудеться в жовтні", - додав глава МОК.


Зазначимо, що саме у жовтні цього року відбудеться сесія МОК. А рішення щодо незапрошених країн може з’явитись й напередодні самої Олімпіади-2024, яка відбудеться в Парижі влітку 2024 року.





تعليقات


bottom of page