top of page

«Белсат» та інших мовників чекають зміни?


⁨Найбільша польська телекомпанія «Telewizja Polska» планує зміни в роботі іноземних редакцій. Зміни найперше торкнуться білоруськомовного телеканалу «Белсат» - він перейде під управління нової структури – Центру програм для закордонних країн. Поточний проєкт «Белсату» для російськомовної аудиторії - "Вот так", що зосереджений на новинах з України, Білорусі та Росії та виступає проти диктаторських режимів – також займе своє окреме місце в новій структурі. Також 1 березня 2025 до них додасться україномовна редакція.


Тож у березні 2025 року зустрічатимемо в ефірі (зокрема, супутниковому) оновлений телеканал, з новою назвою, який буде направлений на всіх східних сусідів Польщі, та покриватиме російськомовну, білоруськомовну та україномовну аудиторії. Редакції трьох напрямків залучатимуть до ефірів (та й вже залучають) демократично налаштованих журналістів з Білорусі, Росії, України.


Загалом ці зміни можуть говорити про активізацію чи реформу інформаційної політики Польщі щодо закордонної аудиторії, у першу чергу це стосується Білорусі та України. Нагадаємо, що в жовтні минулого року в Польщі пройшли парламентські вибори. Після них відбулися зміни в керівництві TVP. Серед них звільнили багаторічну директорку «Белсату» Агнешку Рамашевську. Зараз каналом керує Олексій Дікавицький. Враховуючи анонс щодо нового каналу, можемо зробити висновки, що нова керівна коаліція вирішила зібрати напрямок інформаційного впливу на важливий для себе регіон під однією "парасолькою". Це може спростити ведення узгодженої інформаційної політики та більш вчасно реагувати на соціальні запити та настрої. Можливо, була проведена робота над деякими помилками. Зокрема всі ми пам'ятаємо соціальний конфлікт на кордоні з Україною, коли польські активісти протягом тривалого часу блокували український кордон – напевно, правильна комунікація і висвітлення подій можуть пом'якшити подібні інциденти та загалом сприяти порозумінню.


Керувати новим центром буде нинішнє керівництво «TVP World». Керівник «TVP World» Міхал Бронятовський запевняє: «Белсат не буде ліквідовано, буде нова структура. Хочу наголосити: «Белсат» не зникає, він отримує нові можливості».


Можемо очікувати, що реструктуризація може чекати і деякі іншомовні радіостанції Польщі. Нагадаємо, наразі звідти мовлять білоруська служба польського радіо, Європейське радіо для Білорусі, радіо Рація, також білоруськомовні ефіри виходили на польському радіо WNet. Більшість з них так чи інакше мають залежність від польських, чи європейських бюджетів.


Як бачимо, Польща відповідально ставиться до інформаційного простору і можливості донесення своїх наративів аудиторіям сусідів їхніми мовами. Можливо, Україні теж варто в чомусь брати з них приклад, як вважаєте?⁩

Comentarios


bottom of page