top of page

Білоруська пропаганда обманює сама себе


Цілий тиждень російська, а ще голосніше, білоруська пропаганда святкувала перемогу Ле Пен на виборах у Франції. Пропагандисти переконливо очікували припинення європейської підтримки України та смакували правий розворот у тамтешній політиці. Тому перемога лівих під час виборів у Франції стала для них неприємним сюрпризом.


Найкращий результат за підсумками виборів показала ліва коаліція «Новий народний фронт», яка отримала 182 місця у парламенті. Коаліція Макрона забезпечила собі 168 мандатів. А Національне об'єднання правих Марії Ле Пен виборола лише 143 місця. Новий французький уряд формуватиметься на основі компромісу між лівими та коаліцією чинного президента.


Коли за підсумками першого туру коаліція Марії Ле Пен посіла перше пропагандисти захлиналися, розповідаючи про протестне голосування. Про те, що французи готові обрати будь-кого, аби тільки не партію чинного президента. Білоруські «експерти» поблажливо пояснювали Макрону його стратегічні помилки. Пропаганда в Росії та Білорусі була такою переконливою, що переконала саму себе. Набрала такого розгону, що не могла зупинитися.


«Макрону вказали на двері. Підсумки дострокових виборів у Франції, які були оголошені з ініціативи самого Макрона, закінчилися для нього поразкою», — написав після виборів спікер російської держдуми В'ячеслав Володін.


На білоруському держтелебаченні ще ввечері в неділю виходили сюжети, де розповідали про правий європейський поворот. Ну, тому що сюжети готували заздалегідь. Не пропадати ж добру через те, що реальність не відповідала очікуванням білоруських пропагандистів. Як то кажуть, «тим гірше для реальності».


До того у Лукашенка передбачали нову буржуазну революцію в Британії. В результаті там перемогли лейбористи, і насамперед заявили про свій  пріоритет у підтримці України.


Ну а неминучий крах Польщі. білоруська пропаганда передчуває вже не перший рік, під час останніх виборів – з особливим смаком. Але за підсумками із крахом Польщі чомусь теж не склалося.


У віртуальній реальності білоруської пропаганди Європа давно палає, США майже розвалилися, а поляки хочуть знайти поїсти. Всі зайняті своїми кризами, і нікому немає жодної справи до підтримки України. Вже третій рік поспіль.


Про що це все може казати? По-перше, міжнародна інформаційна політика Лукашенка формується або безпосередньо російськими геніями пропаганди, або тими, хто з жадібністю заглядає їм в рот. По-друге, що ці генії настільки відірвалися від реальності, і заплуталися у власних вигадках, що всі їхні прогнози збуваються рівно навпаки. Причому швидше, ніж вони встигають це усвідомити.

Comments


bottom of page