top of page

Білоруси більше не хочуть ставати громадянами РФ?


За офіційною статистикою російського МВС, кількість білорусів, що хочуть отримати російське громадянство, зменшилася майже в 3 рази від початку російського вторгнення в Україну.


Загалом у 2023 році, за даними МВС РФ, російське громадянство отримали 378,5 тис. осіб. І це майже вдвічі менше, ніж у довоєнному 2021-му. У МВС таке падіння пояснюють тим, що в цю статистику більше не потрапляють отримувачі паспортів на окупованих територіях України. З середини 2023 року МВС також приховує інформацію про те, з яких країн прибули нові "росіяни".


Однак за останніми наявними даними помітно, які тенденції склалися з початку війни, зазначає "Верстка". Кількість прийнятих до російського громадянства зменшилася серед вихідців майже з усіх країн колишнього СРСР. Кількість «співвітчизників», які переселяються за російською програмою переселення, у 2023 році впала на 43% порівняно з 2021 роком.


Крім вихідців з України, у першому півріччі 2023 року порівняно з першим півріччям 2021 року найбільш різко скоротилася кількість білорусів, які отримали громадянство майже втричі, до 4,6 тис. осіб. Серед вихідців з Казахстану зафіксовано зниження на 40%, і на 18% з Вірменії. Із загальної тенденції виділяються лише Таджикистан та Киргизстан. Після початку війни серед них навіть прискорився перехід у російське підданство.


Тож, всю статистичну картину росіянам найбільше псують саме ті, кого так хотілося називати «молодшими братами» українці та білоруси.

Comments


bottom of page