top of page

Бізнес Білорусі стогне від регулювань Лукашенка


Лукашенківське регулювання цін може мати серйозні наслідки для економіки всієї країни. «У галузі торгівлі зайнято понад 50% суб'єктів господарювання недержавної форми власності. В основному це суб’єкти малого підприємництва», зазначив директор спілки підприємців і роботодавців Віктор Маргелов.


За його словами, постанова уряду №713 про обмеження зростання цін сприяла зниженню валового доходу підприємств торгівлі в більше ніж на 15% при аналогічному виторгу.


Зростання великих мереж призводить до спустошення малого бізнесу, адже умови ведення бізнесу для малих і великих підприємств у сфері роздрібної торгівлі й так дуже нерівні. А постановою № 713 великим мережам стало ще значно вигідніше продавати імпортні товари вроздріб. У результаті вони продають досить широкий асортимент продукції за нижчими цінами, ніж виробники, які продають малому та середньому бізнесу.


Як наслідок, низька рентабельність роздрібних підприємств спричинила гострий дефіцит кадрів у роздрібній торгівлі, особливо в малих містах і сільській місцевості.

«Середня нарахована зарплата продавців в регіонах становить всього 700-800 рублів, що більш ніж у два рази нижче середньої зарплати по країні. Почастішали випадки закриття торгових об’єктів через повну відсутність персоналу», сказав Маргелов.


Представники малого та середнього бізнесу просять скоротити перелік товарів, на які поширюється державне цінове регулювання, та сприяти відкриттю малих та середніх торгових точок. Також пропонується розширити перелік товарів, що реалізуються білоруськими виробниками за єдиною ціною; зменшити адміністративне навантаження та інше.

Після того, як держава почала регулювати ціни, рентабельність торгових організацій знизилася до 0,4%. «Це один із найнижчих показників за всю історію», — заявив у лютому заступник міністра торгівлі та антимонопольного регулювання Іван Вежнавець.


Проте в міністерстві не змогли відповісти, скільки саме триватиме цінове регулювання в країні. Глава відомства Олексій Богданов заявив, що «це триватиме до тих пір, поки не зникнуть зовнішні шоки для економіки».

Зрозуміло, що «шоки» не зникнуть, поки режим Лукашенка продовжує свою політику підігрування Росії. А іншим методикам, ніж радянська планова економіка, у Лукашенка, судячи з усього, так і не навчились.

Comentarios


bottom of page