top of page

Прикордонне питання. Чи можуть українці зараз заїхати до Білорусі?


На відміну від довоєнних часів, коли між обома країнами панував суцільний лайт-режим перетину кордону, ситуація змінилась докорінно. З дванадцяти колишніх пунктів пропуску між Україною та Білоруссю, наразі не працює жодний. Ба більше — по обидва боки кордону виставлені посилені пости, територію разом з прикордонниками патрулюють військові, окремі ділянки заміновані.


Люди, які живуть поблизу кордону, опинились у невизначеному становищі. Якщо раніше вони могли за годину-дві навіть велосипедом спокійно приїхати в сусідню країну до друзів-родичів-кумів, зараз такої можливості немає. Та й взагалі — чи можуть українці в принципі потрапити у Білорусь, і що для цього потрібно?


Отже, спробуємо розібратись.

Попри закриття кордонів між двома країнами, в’їзд українцям до Білорусі чи навпаки офіційно дозволений. Але дорога обіцяє бути складною. Громадянам, які хочуть поїхати у справах до Білорусі, доведеться перетинати одразу два кордони: спочатку польський, потім білоруський. А подорож може затягнутись до двох діб.


Найближчий шлях — через Тересполь (Брест). Це найзавантаженіший КПП. Саме ним прямують українці, які їдуть до РБ або транзитом до Росії. Цікаво, що, попри шалену напругу в стосунках Білорусі й України, безвізовий режим між ними досі не скасований. Більше того, як стверджують в Державному прикордонному комітеті РБ, в’їхати до Білорусі можна навіть як за закордонним, так і за звичайним українським паспортом. А от ID-карти для перетину кордону не підходять.


Окрім цього, білоруські прикордонники можуть поцікавитись достатньою фінансовою подушкою для перебування у країні (74 рублі на день), а також медичною страховкою (на суму не менш ніж 10 тис. євро).


Наразі у мережі просто величезна кількість пропозицій від перевізників для тих, хто з різних причин мусить приїхати у Білорусь. Квиток на автобус маршрутом «Київ-Брест» коштує €150, «Київ-Мінськ» — €200. Метою поїздки пасажирів транспортні компанії зазвичай не цікавляться. Втім, зауважують, причини можуть бути різні: від візиту до родичів чи на Радоницю і аж до закриття бізнесових питань та отримання спадку.


Чимало людей прямує до РБ й на власному автотранспорті. У цьому разі водії зобов’язані мати при собі стандартний набір: права, техпаспорт, «Зелену карту» від страховика та довіреність з правом виїзду за кордон, якщо людина їде за кермом чужої автівки.


Білорусам приїхати до України значно важче. Навіть при наявності української посвідки на проживання вони зобов’язані мати польську візу для транзиту через Польщу. Громадян Росії Польща не пропускає взагалі: ані з посвідкою, ані з візою.


Підсумуємо.


Попри те, що правила в’їзду в РБ для українців майже не змінилися, кожний має знати: в умовах, коли Білорусь є співагресором проти нашої країни, подорож туди може нести значні ризики для здоров’я та свободи громадян. Білоруські прикордонники та КДБ цілком можуть перевірити ваш багаж та телефон, дізнатись, які фото зберігаєте та на які пабліки підписані. Їх також може зацікавити вміст вашої телефонної книги та контакти, які здаються підозрілими.


Більше того, останнім часом градус антиукраїнської істерії в Білорусі значно зріс. Республіка перетворилася на величезний полігон для підготовки російських вбивць. Тур та Азарьонок вже майже перевершили Скабеєву та Соловйова, а КДБ регулярно рапортує про «український слід» в терактах, що нібито планувалися на території республіки. У таких умовах для українців, що прямують в Білорусь, це містить величезну небезпеку.


Цапом-відбувайлом за підготовку фейкових диверсій в Білорусі можуть призначити фактично будь-яку людину. Головне — щоб вона мала український паспорт.



Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page