top of page

Чому в Білорусі закриваються приватні університети

Ще кілька років тому у Білорусі було 9 приватних університетів. Після закриття БІП їх залишиться 6. Нагадаємо, які приватні університети були в Білорусі і чому вони закрилися.


БІП — Університет права і соціально-інформаційних технологій —найстаріший приватний університет Білорусі, закривається з 30 серпня. Студентів обіцяють перевести в інші університети. Що стало причиною закриття, не повідомляється. Раніше тут готували студентів за спеціальностіми: «Правознавство», Міжнародне право», «Бухгалтерський облік, аналіз і аудит», «Психологія», «Політологія», «Транспортна логістика» та інші.


З цього року закрилися також МІУ— Мінський інноваційний університет, що готував за 11 напрямками. Але вже в 2022-му університет не проводив набору абітурієнтів.

В 2019-му тут ще навчалися студенти. 6 листопада того року стало відомо, що університету не продовжать акредитацію, і студенти зібралися на сцені університету з плакатами і гаслами. Позиція Міністерства освіти була така: у результаті проведення акредитації в МІУ зокрема було відзначено, що термін отримання вищої освіти у заочній (дистанційній) формі не відповідає вимогам освітніх стандартів. Також там відзначили, що "діяльність керівництва університету в підбурюванні студентів до страйків, маніпуляцій з громадською думкою розглядається як спроба уникнути вирішення питання по суті".


Міжнародний гуманітарно-економічний інститут: Цей приватний університет відкрився в Білорусі у 1994 році. Студентів готували за спеціальностями: "Психологія", "Міжнародні відносини", "Правознавство", "Політологія". З 2019 року сайт університету не оновлюється, установа знаходиться на етапі ліквідації. Під час виборчої кампанії 2010 року з цього університету відрахували студента Владіміра Кумца, друга учасника виборчої кампанії Владіміра Някляева.


За словами експерта Андрія Лаврухіна, раніше приватні університети в Білорусі не створювали конкуренції державним. Їхня частка студентів завжди була невеликою. Тепер же конкуренція загострилася. "Вони не могли складати конкуренції, не створювали жодної загрози для державних університетів. Проте тепер держава не сприяє розвитку вищої освіти і люди могли б піти в приватні університети.

Це закриття відбувається через два чинники. В університетах формується світогляд, в тому числі в політичних питаннях. Для держави важко це контролювати. А другий чинник — фінансовий. Держава підвищує кількість бюджетних місць, а платних — знижує. Загострилася конкуренція за студентів-платників", — вважає Андрій Лаврухін.

"Це ще один приклад того, що вища освіта стає більш державною. Вони хочуть повністю знищити приватний сектор, щоб нічого не залишилося. Бо навіть коли їх було мало, вони все одно можуть створювати острів іншодумства у уявленні держави", — додає експерт.


Закриття приватних університетів — звісно поганий показник для суспільства. Попит на платну освіту дійсно був, і раніше був вибір, де її отримувати. Але коли Лукашенка цікавили інтереси суспільства?

 

تعليقات


bottom of page