top of page

Москва перетворює Білорусь на кримінальний хаб Східної Європи

Білоруські спецслужби значною мірою перетворені на регіональні відділи ФСБ, що реалізують кремлівські задуми проти сусідів. Операції по переправі сирійських біженців до Європи і дискредитація демократичного руху Білорусі є частиною гібридної агресії Росії проти західного світу. Про це йдеться в розслідуванні видання «Реальний Донбас» із посиланням на дані білоруських Кіберпартизан.



За даними розслідувачів, в рамках операції «Агасфер» КДБ РБ переправляло в Польщу по так званим гуманітарним візам білоруських громадян, які відбували покарання за серйозні злочини, як то вбивства, торгівля наркотиками і подібне. Ці люди мали з’являтися на певних публічних заходах та під виглядом прихильників білоруської опозиції вчиняти провокації.


Після початку повномасштабної війни в Україні вектор зусиль операції змінився. Білоруський Полк імені Кастуся Калиновського став не тільки військовим, але і політичним фактором подальшого розвитку подій. Відтак, чимало маршрутизованих у Польщу агентів подалися до рекрутингових центрів у Варшаві із завданням пройти відбір і потрапити в полк. Однак, всі рекрути Полку проходять багаторазову перевірку. Тому, ряд таких агентів було виявлено Кіберпартизанами.


Для прикладу вони оприлюднили імена, фотографії та історії не тілки ряду агенів-кримінальників, але і білоруських силовиків, які їх супроводжували з Білорусі до Польщі.


Цій операції публічно і не публічно допомагав Лукашенко. Однак, і сам диктатор, і залишки білоруської державності є лише інструментом глобальної гібридної війни Путіна проти Європи, доходять висновку автори розслідування.


Така масова агентурна робота російських спецслужб через Білорусь призводить не тільки до побудови сусідами високих парканів з колючим дротом і камерами по всьому кордону. Але і ускладнює життя законослухняним білорусам. Сусідні Польща та країни Балтії ведуть мову про більш жорсткі вимоги для отримання права на в’їзд до них із Білорусі. Та і з українського боку часто доводиться чути про інциденти з надмірними перевірками людей із білоруським паспортом.


Коли твоя держава є співучасником військової агресії, майданчиком гібридної війни проти Європи та має намір розмістити в себе міжнародну терористичну організацію — цілком логічно, що і до твого паспорта будуть ставитися прискіпливо.

Comments


bottom of page