top of page

Режиму Лукашенка кінець, – Романчук


Зростання експорту товарів на 20–25% порівняно з показниками 2022 року свідчить про те, що Лукашенко зумів-таки ефективно вбудуватися в ланцюжок виробництва певних товарів для російського ВПК. Це — окрема радість для прикоритників Лукашенка та деяких приватників, які не гидують заробляти на війні Росії з Україною, каже економіст Ярослав Романчук.

Але як довго протримаються такі показники й чому перебудова білоруської економіки під російський ВПК неминуче призведе до краху не лише Лукашенка, а й усієї тієї радянської тоталітарної системи, яку він створив у Білорусі?

Якщо білоруський експорт товарів та послуг до кінця 2023 р. буде розвиватись так, як у I кварталі 2023 р., то у 2023 р. ми матимемо обсяг $44-48 млрд., у тому числі експорт товарів буде $37-39 млрд. Близько 70% білоруського експорту товарів припадає на Росію. 70-80% розрахунків між Білоруссю та Росією відбувається у RUR-рублях.

Дії Лукашенка проти громадянського суспільства та політичної опозиції, входження до коаліції з нацистською Росією у війні проти України призвело до безпрецедентного зростання залежності Білорусі від Росії. Сьогодні де-факто немає економіки Білорусі. Є економіка суб'єкта Російської Федерації.

Вона:

  • На 100% залежить від російських енергоресурсів.

  • На 100% від транспортної/логістичної інфраструктури щодо експорту добрив.

  • На 100% від інвестицій та зовнішнього фінансування.

  • На 100% від російського ринку збуту по 90% промислових та аграрних товарів.

  • На 100% Білорусь втягнута до орбіти російського ВПК.

  • На 100% Білорусь перебуває під ідеологічною п'ятою ВПК.

  • На 100% Білорусь в орбіті російських спецслужб.

  • На 100% Білорусь в орбіті організованих злочинних угруповань (ОЗУ) Росії.

Є лише одне диво, яке може (не обов'язково) врятувати Білорусь від де-юре перетворення на суб'єкт Російської нацистської федерації. Лише перемога України у війні, лише повна поразка Росії, розгром Кремля та розвал РФ-ії — це шанс на те, щоб вирватися з токсичних обіймів радянської/рашистської імперії та повернути історичні можливості Білорусі, як це було під час ВКЛ.



Comments


bottom of page