top of page

Лукашенко прагне змусити молодь «служити» його режиму


На нараді з питань освіти, у четвер, самопроголошений президент Білорусі запропонував розширити практику розподілу студентів.


За його словами, відпрацьовувати мають і платники, а терміни розподілу бюджетників варто збільшити з двох до п'яти років.


Тобто, та молодь, яка платила за навчання у вишах Білорусів теж повинна буде відпрацювати за оплачене нею ж навчання. А ті, хто навчався на бюджеті будуть відпрацьовувати ще довше – цілих 5 років там, куди їх розподілять.


Така заява Лукашенка неабияк налякала батьків, студентів та тих, хто закінчує 10-й та 11-й класи в Білорусі. Тому що, за умови прийняття відповідного закону про розподіл, студенти будуть змушені відпрацьовувати платне навчання, не дивлячись на їх бажання, та ситуацію в країні.


В противагу очікуваного невдоволення від населення, білоруські чиновники запевняють, що платники покривали лише 50-70 відсотків витрат за своє навчання у вишах. Та ніяких доказів та розрахунків озвучено не було.


Припускаємо, що така ініціатива Лукашенка є ні чим іншим, як маніпуляцією та відвертим використанням молодого ресурсу в Білорусі.


Зрозуміло, що ті студенти, які платили за навчання мали можливість після його закінчення самостійно обрати місце роботи або ж поїхати працювати наприклад і в сусідні країни. Але така ідея відтоку молодого населення явно не входить у плани режиму Лукашенка.

Comments


bottom of page