top of page

Головні завдання білорусів за кордоном — солідарність та активність


Своїм намаганням збільшити потік мігрантів в країни ЄС Лукашенко псує ставлення цих країн і не лише до свого режиму, але й, нажаль,  до білорусів, що намагаються знайти притулок за кордоном. Такі факти, як збільшення потоку мігрантів, налаштовують польську громадську думку проти Білорусі.


«Ну, звичайний польський громадянин не займатиметься пошуком відмінностей між режимом та простими білорусами. Польське суспільство і так цілком толерантно ставиться до білорусів, але всі ці факти спрямовані насамперед на те, щоб уселити у польського виборця почуття страху та тривоги. Що станеться? Вимагайте від своїх політиків закриття кордону. Ось що робить це небезпечним», – каже експертка з міжнародної політики Роза Турурбекова.


Ця тенденція, додає експерт, поки що не подолана, а інструментів у білорусів не так багато — насамперед їм необхідно залишатися помітними у публічній сфері.


Насправді ця проблема стосується не лише білорусів Польщі, а й вигнанців в країнах-сусідах Білорусі. Так, 17 червня у білорус Єгор Міхалькевич піднявся на вежу стільникового зв'язку у Вільнюсі з біло-червоно-білим прапором. Таким чином він протестував проти відмови надати йому статус біженця у Литві.


"Ми видимі лише експертам. Насправді ми невидимі для польського суспільства в цілому. Білоруси ніколи не були такими помітними, як, наприклад, українці, і така широка програма допомоги щодо білорусів не проводилася. Але в цілому, звичайно, тенденція погана. , і це у скарбничку того, що нашим демократичним силам необхідно поставити захист інтересів білорусів своїм першочерговим завданням", каже Роза Турарбекова.


Отже, головне завдання білорусів як у Польщі, так і в інших країнах, солідарність та активність, щоб зуміти спільно донести місцевим чиновникам і населенню інформацію про реальний стан речей і становище білорусів в умовах диктатури.

Comments


bottom of page