top of page

Християнство по-лукашенківськи


В Білорусі продовжуються жахливі репресії як проти вірян, так і проти священників. В СІЗО, зокрема продовжує перебувати католицький священник Анджей Юхневич. Він перебуває у знесиленому стані та піддається тортурам, за два місяці йому лише один раз дозволили прийняти душ. Анджей визнаний політв'язнем, звинувачення на його адресу залишаються невідомими – адвокат перебуває під підпискою про нерозголошення. На ситуацію з його арештом звернули увагу багато закордонних ЗМІ.


7 червня 2024 року під час перетину кордону було затримано служителя церкви ЄХБ багатодітного отця Дмитра Човгана. Під час поїздки до Польщі його схопили прямо на кордоні та забрали до ІТТ. Кілька годин рідні не знали про його місцеперебування. 10 червня 2024 року його піддали адміністративному арешту терміном на 15 діб. Причини та приводи до переслідування невідомі.


14 червня 2024 року проповідника церкви ЄХБ «Благовістя» Миколу Хіла було визнано політв'язнем. 24 квітня 2024 року був затриманий, перебував на Окрестіні. Був узятий під варту та поміщений у СІЗО у Колядичах. Попереднє звинувачення – образа Лукашенка (ст. 368 КК РБ).


20 червня 2024 року стало відомо про затримання православного співача Кейти Даніеля-Ландсея.


Навіть призначений нещодавно Ватиканом новий єпископ для Білорусі — рік тому теж затримувався силовиками в Ліді.


І на фоні всього цього жаху пропагандист Григорій Азарьонок запустив новий проєкт на білоруському державному телебаченні та, схоже, вже насправді уявив себе пророком. Як мінімум – проповідником.


Передача «Слово і справа» починається із заставки, тлом якої є картина російського художника Іллі Глазунова «Вічна Росія». На полотні на тлі храмів, під величезним розп'яттям, представлені державні та політичні діячі, полководці Росії різних епох. До речі, сам Глазунов, позиціонуючи себе православним, поділяв при цьому багато ідей слов'янського неоязичництва, а в політичних поглядах був противником демократії та переконаним путіністом. Наразі його картина часто використовується в рамках пропаганди «російського світу».


Те саме робить і Азарьонок, показуючи це полотно. Щоправда, на словах він пропагує не російський світ, а культ Олександра Лукашенка. Нову передачу пропагандист веде в навмисне стриманому тоні, маскуючись під стиль духовних програм, не виявляючи відкритої агресії, як у інших своїх проєктах. Але в інтонаціях все одно проривається злість і наполегливе «сектантське» бажання переконати у своїх аргументах.


У звеличенні Лукашенка та його діяльності Азарьонок знову підміняє поняття, як робив це й раніше. Нині він порівнює диктатора із духовною особою, яка не працює, а саме служить. Крім того, використовує слова з Євангелія, спотворюючи суть сказаного Ісусом Христом:


Підкреслимо, що Лукашенка ніколи не ганьбили за Христа хоча б тому, що він його ніколи не проповідував, вважаючи себе «православним атеїстом». Мало того, жодного разу не було зафіксовано, щоб правитель колись перехрестився — хоч би заради проформи — за своїх численних відвідин храмів.


Але це не заважає Азарьонку ліпить із Лукашенка «помазаника Божого» і навіть більше — якесь самостійне божество:


«Сакральність влади. Особлива тема не розгадана високолобими політологами. Це те, що сказав Олександр Лукашенко: президентами народжуються. І це правда. Це набагато ширше і глибше, ніж банальне уявлення про поділ влади, демократії та інших мало значущих у сучасності речей (…) Допомогти нам може давнє поняття катехон — «утримуючий» — бо таємниця беззаконня вже в дії, тільки не здійсниться доти, доки не буде взято від середовища, що утримує тепер (…) Олександр Лукашенко — утримуючий. Своїми могутніми руками, своєю величезною спиною, своєю великою статтею він тримає над нами небо».


Пропагандист серйозно приписує диктатору характеристики Бога: «у нього відповідальність — життя кожного з нас», «тільки йому думати про всіх нас». Про відверте ідолопоклонство, яке поширює Азарьонок під прикриттям православ'я, у БПЦ, звісно, жодних заяв не робили.


Таке от «християнство» на лукашенківський лад тепер згодовують білоруському народу, переслідуючи при цьому справжніх духовних лідерів

Comments


bottom of page