top of page

Ядерні навчання НАТО або «Ми ударимо по Петербургу»

Оновлено: 5 днів тому


Ми звикли жити у постійному інформаційному шквалі подій, заяв та коментарів про війну, політику, фронт протистояння. У цьому потоці часто перестаємо відмічати загальні тенденції.

 

У цій статті хочу звернути увагу на помітну зміну риторики НАТО, країн Балтії та Польщі щодо погроз Росії, зокрема, в частині агресії та ядерного шантажу.

 

Новий генсек НАТО Марк Рютте, вступивши на посаду, прямо заявив: члени альянсу не мають боятися ядерних погроз, якими розкидається Кремль у своїх спробах залякати Європу і послабити підтримку України.

 

Найкращим підтвердженням його слів є масштабні ядерні навчання НАТО, які розпочалися у понеділок, 14 жовтня, за участю понад 60 літаків, що виконуватимуть тренувальні польоти над Західною Європою. Навчання «Steadfast Noon» триватимуть два тижні, і до них залучені винищувачі, здатні нести американські ядерні боєголовки.

 

У ядерних навчаннях задіяні понад дві тисячі військовослужбовців з восьми авіабаз і різні типи літаків, зокрема, бомбардувальники, винищувачі супроводження, літаки-заправники та літаки, здатні вести розвідку і радіоелектронну боротьбу. Під час цьогорічних навчань польоти виконуватимуться в основному над країнами-господарями – Бельгією і Нідерландами, а також у повітряному просторі Данії, Сполученого Королівства та над Північним морем.

Наслідки вибуху ракети Сармат у шахті

 Ядерні навчання НАТО з літаками F35 у небі дуже контрастують з розірваним в шахті російським Сарматом.

 

Тоді ми вдаримо по Петербургу!

 

Другою помітною тенденцією, яка стосується Балто-Чорноморського регіону, а відтак і Білорусі, є зміна риторики військових Литви і Польщі. Стримане мовчання вони замінили чіткими заявами і діями про готовність нанести масовані удари по стратегічним об’єктам РФ.

 

Якщо російські війська перетнуть кордон, Литва в перші ж хвилини вдарить по всім стратегічним російським об’єктам в радіусі 300 кілометрів, включно із Санкт-Петербургом. Такі заяви були озвучені на міжнародній безпековій конференції «Defending Baltics».


З цією метою Польща вже зараз закуповує 800 ракет дальністю 900 кілометрів на випадок нападу Росії.

Міжнародній безпековій конференції «Defending Baltics»

На згаданій вище Балтійській безпековій конференції не забули і про Білорусь. Її подальше поглинання Росією змушує Литву і Польщу готуватися до відповіді на можливу російську агресію з її території, сказав радник президента Литви з національної безпеки Кястутис Будрис.

 

«Ми маємо бути готові нанести удар у відповідь негайно, не чекаючи рішення в деяких столицях країн НАТО про те, що треба задіяти п’яту статтю», - заявив командуючий литовською армією Раймундас Вайкшнорас під час виступу на «Defending Baltics».

 

Отже, НАТО не просто говорить, що не варто боятися російських ядерних погроз, а проводить масштабні навчання стримування. Литва і Польща готуються до негайного удару у відповідь на агресію, не чекаючи п’ятої статті НАТО. Білорусь, у разі подальшого поглинання Росією і перетворення на майданчик для агресії, стане ціллю для ударів у відповідь. Тому, від щирого серця хочу побажати білорусам всенародного опору російському поглинанню.

 

Максим Плешко, «Центр білоруських комунікацій», Україна.

Comentarios


bottom of page