top of page

Як приватний бізнес тікає від Лукашенка в Польщу

У Варшаві відкрився бар Buns&Bottles — нове обличчя легендарного мінського проєкту «Банки-Пляшки».  Власники, подружня пара з Білорусі — Андрій і Марія Жуки — взяли його  з собою у вимушену еміграцію.



Популярний бар «Банки-Пляшки» розміщувався в самому центрі Мінська, на «тусовочній» вулиці Зибицькій. 3 серпня 2022 року співачка Мерієм Герасименко виконала в барі просто неба пісню «Обійми» українського гурту «Океан Ельзи». Після нападів пропагандистів її затримали та двічі призначили по 15 діб, а згодом засудили до трьох років «домашньої хімії». Також затримали й власників бару Андрія та Марію Жуків. Їх засудили до двох з половиною років «хімії».


Згодом усім трьом вдалося покинути країну та переїхати до Польщі — тут Жуки та Герасименко, яка стала співзасновницею, дали проєкту друге життя.


Тепер бар Buns&Bottles Warsaw двоповерховий. Формат став ближчим до європейського відвідувача, але атмосфера залишилася. Коктейльна карта зберегла традиції мінського закладу, але з'явилися нові коктейлі та шоти. Вечорами у Buns&Bottles, як і в Мінську, гратиме жива музика. Мерієм Герасименка виступила на відкритті закладу і планує регулярно співати в барі. Також планується співпраця з білоруськими та польськими виконавцями.


Андрію та Марії вдалося знайти інвесторів, які виділили кошти, необхідні для відкриття бару. Команда теж переїхала з Білорусі – ті самі люди, з якими Андрій і Марія вісім років тому відкривали «Банкі-Пляшкиі». Чоловік і дружина наголошують, що те, що у Варшаві багато білоруських та українських закладів, це додавало їм впевненості.


— За останні роки білоруси та українці багато чого відкрили для себе в польській столиці. Ми дзвонили, зустрічалися з деякими засновниками закладів. Вони нас консультували, ділилися досвідом. Тому нам було легше, тому що ми знали багато помилок наших колег. Також у Варшаві багато білоруських підрядників: плиточники, сантехніки, електрики. Тому мовний бар'єр не став перешкодою. Поляки лише залили стяжку та встановили дзеркала, все інше зробили білоруси, — розповідає Андрій.


Чоловік і дружина зазначають, що їм також сподобалися польські закони. Бюрократичних процедур виявилося в рази менше, а контроль з боку держави в Польщі не такий суворий, як вдома.


— Немає міліції, пожежників, адміністрації, а ще є історія з камерами. Річ у тім, що в Мінську діє особливий алгоритм відеоспостереження: у вас повинен бути жорсткий диск, на якому протягом 30 днів зберігаються всі записи. А тут ми просто кайфували від польського законодавства! Все максимально просто: санстанція, ліцензія, СКПО — і до роботи!

Kommentare


bottom of page