top of page

Керівник МОК допомагає легітимізації Лукашенка у світі

Генеральний секретар Національного олімпійського комітету Білорусі Ксенія Санковіч, та президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах
Генсек Національного олімпійського комітету Білорусі Ксенія Санковіч та президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах

Томас Бах, голова Міжнародного олімпійського комітету (МОК) з почестями і задоволеним обличчям приймав у себе генерального секретаря Національного олімпійського комітету Білорусі Ксенію Санькович. Зустріч відбулася 12 жовтня у штаб-квартиру НОК, що у швейцарській Лозанні.


«Пропаганда Лукашенка подає це, як великий міжнародний успіх режиму, такий собі елемент легітимізації. І Бах не може цього не знати. Та, попри заборону білорусам брати участь в Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях під своїм прапором та гімном, Бах йде на такий крок», - зауважує експерт «Центру білоруських комунікацій» Ярослав Макітра.


Він підкреслив, що НОК Білорусі до 2021-го року очолював власною персоною самопроголошений правитель Олександр Лукашенко, а зараз структурою керує його син Віктор. «Лукашенко завжди використовував спорт, як елемент державної пропаганди», - каже Макітра.

Фото взяті із сайту НОК Білорусі

На відміну від російського режиму, в Лукашенка ніхто не закликає ігнорувати міжнародні змагання через «позбавлення прапору», а навпаки сам Лукашенко закликав брати в них участь», - додає експерт. І зазначає, що Лукашенку важливо демонструвати свою участь та вплив у спорті ще й тому, що в 2020 році сотні відомих білоруських спортсменів виступили проти режиму, організовуючи та долучаючись до акцій протесту.


«А тепер вони поза змаганнями, а «лукашисти» обнімаються з Бахом. На початку 2025 року буде обране нове керівництво МОК і сподіваємося буде нова адекватна політика побудована на міжнародному праві та відповідальності. Адже саме через Росію та білоруський режим загинуло сотні українських спортсменів, зруйнована інфраструктура, немає змоги повноцінно проводити змагання в Україні», - резюмував Ярослав Макітра.

Comments


bottom of page