top of page

Калиновці стануть фундаментом для взаємин України з новою Білоруссю, — Кизим

Оновлено: 14 серп. 2023 р.


Українцям з білорусами після війни буде легше порозумітися, ніж з росіянами, а основою для майбутнього примирення може стати «фактор калиновців». Про це заявив колишній посол України в РБ Ігор Кизим, коментуючи виданню "Наша Нива" перспективи відновлення стосунків між двома країнами.

За війну проти України має відповідати політичний клас, який ухвалював відповідне рішення, впевнений Кизим, який виступає проти колективної відповідальності.

«Так, зараз ставлення до білорусів в Україні не зовсім хороше. Особливо поганим воно було у перші дні війни. Коли я намагався доводити, що білоруси різні, більшість не підтримує війну, це сприймалося неоднозначно», — згадує дипломат.

На його думку, знайти спільну мову з росіянами буде неймовірно складно. Інша справа – білоруси, які не зомбовані війною.

«75-80% російського суспільства вважає, що Путін, розпочавши війну, зробив добре, — каже Ігор Кизим. Натомість, за його спостереженням, більшість білорусів мислить адекватно, навіть якщо не висловлює своїх думок, війну не підтримує. — Це буде суттєвим аргументом, щоб із білорусами вести розмови в іншій тональності. Але те, що військово-політичному керівництву Білорусі доведеться відповідати за свої дії, безперечно».

Фундаментом для майбутніх відносин України з новою Білоруссю без Лукашенка може стати те, що білоруські добровольці захищають країну від російської агресії. Більше того, полк Калиновського не просто добровольче формування. Вони є частиною Збройних сил України. Це не загін найманців, як вагнерівці. Із нашим спільним ворогом калиновці борються саме як підрозділ ЗСУ.

Багато хто покладає надії на союз полку Калиновського с командою Світлани Тихановської. Якщо обидві сили справді співпрацюватимуть й узгоджуватимуть зусилля, час звільнення Білорусі від режиму може стати набагато швидшим.

Головне, що ці демократичні сили узгодили ключовий знаменник: територія РБ наразі окупована Кремлем. Відтак, головна задача на сьогодні – якомога швидше згуртуватися, аби перемогти. Спочатку необхідно викинути Путіна із України. А вже після цього настане й черга Лукашенка.

Й скинути його мають самі білоруси.

Діалог двох незалежних країн можливий лише після цього.

Commenti


bottom of page