top of page

Крок назустріч чи дешеве шоу?


З п'ятниці Білорусь запроваджує безвіз для громадян 35 європейських країн. Хоча у білоруської влади ніхто з політиків цих країн безвіз не просив. А просили зовсім інше, те що білоруська влада виконувати, схоже, не збирається. Схоже, Мінськ вважає, що він все вирішував, і з нормалізацією стосунків із сусідами можна вже не морочитися.


Білоруський міністр закордонних справ Максим Риженков сказав, що запровадження безвізового режиму це демонстрація відкритості білоруської влади та їхньої готовності до діалогу. Насправді це виглядає як дешевий піар-хід для внутрішнього вживання. Спосіб показати білоруським громадянам, що у їхніх проблемах на кордоні винна зовсім не білоруська влада. Тому що розв'язанню проблем на кордоні безвізовий режим не допоможе. Сусіди хочуть від білоруської влади зовсім іншого.


У четвер прессекретар польського МЗС Павло Вроньський сказав, що Польща очікує від білоруської влади реальних кроків. «Перше — кінець гібридної атаки та вивезення мігрантів на кордон. Друге питання — провести розслідування вбивства польського солдата та видати виконавця цього діяння». Також він додав, що звільнення політв'язнів, включаючи польського журналіста Анджея Почобута, також могло б сприяти нормалізації відносин.


Але білоруська влада збирається і далі вдавати, що вона не розуміє, чого від неї хочуть.


«У них є суто політичні вимоги до нас, які ми не вважаємо обґрунтованими. А якщо їм вони й потрібні, то треба розмовляти, а не мовою ультиматумів чогось домагатися. На це ми ніколи не підемо», - сказав Риженков.


Коли під час візиту до Китаю польський президент Анджей Дуда натякнув, що через мігрантів китайський експорт до ЄС може постраждати, білоруська влада сполошилася. Тому що прикривати китайський експорт владі було страшно. Особливе враження на них справив польський натяк на вразливість залізничного маршруту: коли Польща на два дні ввела посилену перевірку вантажів, що прямують залізницею, кількість мігрантів, які бажають потрапити до Польщі через Білорусь, одразу впала в десять разів.


Але тепер офіційний Мінськ знову вдає, що він впевнений у собі. Міністр Риженков заявив, що Польща «ніколи не діятиме на шкоду своїм інтересам». А секрет цієї впевненості, здається, відкривається просто.


«Хочу сказати, що шантаж з приводу транзиту китайських товарів у них не вийшов зовсім від слова, — сказав Риженков. Ми в ході моєї поїздки передали низку документів і дуже докладно пояснили природу речей на кордоні, що сприйняли не просто з розумінням, це було прийнято нашими колегами. І на цьому інтерес зник у принципі, до якихось інтриг на цій частині».


Тож повернення нормального транспортного сполучення було сприйнято лукашистами як слабкість, і вони вирішили, що їм вже все зійшло з рук. Практика показує, що в стосунках з режимом Лукашенка, який скрізь переймає путінський досвід, розмовами нічого досягнути не вийде. А закритим транзитом можна досягти багато чого.

Σχόλια


bottom of page