top of page

Репарації від Білорусі — Павло Латушко окреслив позицію


Чи має Білорусь виплачувати Україні компенсації? Ексклюзивний коментар Павла Латушка для ЦБК:


Тема репарацій не втрачає своєї актуальності та викликає бурхливі дискусії. Проте я вважаю це дійсно важливим, а тому постараюся якомога вичерпніше сформулювати ключові моменти та питання, без вирішення яких, на мій погляд, дискусія про компенсації ніколи не перейде з емоційної площини у практичну.


1. Поки Лукашенко при владі, навіть говорити про репарації, контрибуції чи інші види компенсацій безглуздо. Лукашенко точно нічого Україні компенсувати не буде, і це потрібно чітко розуміти, щоб не мати ілюзій.

2. Відповідно, ми припускаємо, що Лукашенко наразі не буде при владі. Хто буде після нього? Знову ж таки, якщо збережеться сам режим в особі, наприклад, Наталії Кочанової, або на зміну Лукашенку прийде інший проросійський наступник чи російський ставленик, говорити про репарації (або інші форми компенсації) просто немає сенсу.


3. Про це можна говорити лише з цивілізованим демократичним урядом, який поважає міжнародне право, на відміну від Росії та режиму Лукашенка. Я думаю, що я висловлю тут загальну позицію Об'єднаного перехідного кабінету міністрів Білорусі — ми на 100% віддані міжнародному праву.


4. Однак для того, щоб право України на компенсацію набуло чинності, необхідне рішення трибуналу, який встановить відповідальність Білорусі, розмір і форму компенсації. Поки ми не бачимо, щоб питання Трибуналу щодо Республіки Білорусь, де держава була незаконно узурпована режимом Лукашенка, обговорювалося так широко і відкрито, як питання компенсації. Одночасно в Верховній Раді розглядають проекти законів як про визнання Білорусі окупованою, так і про визнання Білорусі агресором. Ні те, ні інше поки що не розглянуто.


5. Тому припустимо, що після проведення трибуналу і зміни влади в Білорусі на демократичну владу, вона, керуючись нормами міжнародного права, повинна виконувати відповідні рішення трибуналу. Відповідно, рекомендую починати обговорення питання не з кінця, а з початку. Інакше, не сказавши і не вирішивши основних питань A, Б і В (офіційна позиція України, трибунал і зміна влади в Білорусі), можна довго спекулювати на Г і Д (відповідальність Білорусі та компенсації), але це залишиться лише обговореннями.

Comments


bottom of page