top of page

Чим Латушко корисний для України?


Максим Плешко (зліва) та Павло Латушко (справа) в Києві. 31 травня 2023 р.

Павло Латушко — один з лідерів білоруської опозиції, який путінську Росію однозначно називає агресором проти України і окупантом Білорусі.


В останній день цієї весни я приймав участь в закритій дискусії щодо майбутнього Білорусі. У якій взяли участь українські та білоруські експерти, народні депутати, представники Полку Калиновського. Кожен тут мав можливість висловитися, але найбільший інтерес був саме до виступу Павла Латушка.


Кілька місяців тому він дистанціювався від Світлани Тихановської і явно почав розвивати власний політичний бренд. І, як виглядає, нам в Україні варто до нього пригледітися. По тій причині, що Латушко озвучує ідеї, і робить політичні кроки, які можуть іти на користь Україні.


Якщо коротко, то ідеологія і програма Павла Латушка зводяться того, що Лукашенко — це воєнний злочинець, ніяких домовленостей з яким бути не може. Владу Лукашенко добровільно не віддасть за жодних обставин. Цей режим треба усувати всім світом, бо спокою не буде ані білорусам, ані українцям, ані всім народам навколо.


Стратегію, яку пропонує Латушко щодо Білорусі можна звести до наступного: паралельно з перемогою України на полі бою слід максимально посилити санкційний тиск на режим з усіх боків та готувати білоруське суспільство до часу "Ч" і при першій можливості усувати диктатора. Далі — перехідний період, вибори і оновлена проєвропейська Білорусь, що є союзником України.


На відміну від більшості білоруських опозиціонерів, Латушко має досвід державного управління. Він був міністром культури Білорусі та послом у Франції і Польщі. Латушко один із тих, хто не просто гарно виступає по телевізору, але і багато робить.


Команда Латушка зібрала та юридично оформила відповідальність Лукашенка за вивезення українських дітей, що в подальшому призвело до відповідної резолюції ПАСЕ, де той був визнаний причетним до геноциду українців.


Як дипломат у минулому, Латушко не просто зустрічається з політиками Європи. Він подає документи проти Лукашенка і тисне, щоб його і оточення диктатора включали в санкційні списки разом із Путіним. Така робота отримала «визнання» — у березні 2023 року Лукашенко навіть запропонував Польщі обміняти затриманого польського журналіста Анджея Почобота на Павла Латушка


Окремої уваги заслуговує політико-юридичний напрямок Латушка щодо відповідальності Союзної держави Росії та Білорусії за агресію. Оскільки, за його словами, розміщення російських військ на території Білорусі відбувалося в юридичних рамках Союзної держави. Як і теперішня спроба розмістити там ядерну зброю.


Павло Латушко готовий іти далі. Він наголошує, що розбивати треба не тільки Союзну державу агресорів, але й СНД, ОДКБ та інші структури де домінує РФ.

Скажи мені, хто твій ворог, і я скажу, хто має бути твоїм другом. З цього погляду, Павло Латушко явно претендує на статус друга України.


Станом на зараз Україна не має цілісної стратегії зовнішньої політики щодо Білорусі, на відміну від чіткої позиції по Росії. Київ вважає, що білоруська проблема є похідною від російської. Тому, очікується, що, коли Росія зазнає поразки, зявиться одразу кілька варіантів, як вирішити проблему режиму Лукашенка.


У будь якому випадку, Україна зацікавлена у зміні режиму в Білорусі, її розриві з Москвою, переорієнтацію Білорусі на Європу і встановленню дружніх стосунків з нашою державою. В цьому контексті Павло Латушко і його команда виглядають корисними партнерами для України.


Максим Плешко, Центр білоруських комунікацій.


Opmerkingen


bottom of page