top of page

Латвія планує мінувати кордон із Білоруссю


Міністерство оборони Латвії пропонує зміцнити східний кордон за допомогою протитанкових мін, танкових зубів, залізобетонних конструкцій та інших перешкод. Повідомила про це міністр оброни Латвії - Інара Мурнієце.


Міноборони Латвії представила оновлену концепцію державної оборони. Згідно з якою інженерне покращення зовнішнього кордону Латвії шляхом фізичних та технологічних рішень відповідно потенційних загроз з боку противника є важливим комплексом заходів для внутрішньої та зовнішньої безпеки країни.


Оборонні відомства Латвії, у свою чергу, повинні будуть розробити та відпрацювати сценарії гібридних та конвенційних загроз. Для координації зусиль створено робочу групу, до якої увійдуть фахівці МВС та оборони.


«МВС відповідає за будівництво паркану, встановлення датчиків, кабелів, і це має бути зроблено якнайшвидше. Але кордон має бути облаштований і з військового погляду, тому що ми бачимо як швидко розвивається ситуація в Білорусі», - зауважила міністр.

Мурнієце також зазначила, що облаштування кордону опрацьовується спільно з рештою країн Балтії, оскільки східний кордон має бути зміцнений на території країн Балтії та Польщі.


«Моє бачення та політична позиція полягають у тому, що приведення кордону в порядок має бути завершено до кінця цього року. При цьому анти мобільні заходи мають бути реалізовані в усьому Балтійському регіоні.


Співпраця з Естонією дуже тісна, і я сподіваюся, що Литва також приєднається, а Польща завжди була активною», - повідомила Інара Мурнієце.


Нагадаємо, ситуація між Білоруссю і західними країнами, що межують з нею, стала напруженою після прибуття ПВК «Вагнер». У зв’язку із чим Польща, Литва Латвія та Естонія пригрозили повністю закрити кордони через загрозу та провокації з боку Білорусі.


Comments


bottom of page