top of page

Українських дітей перевозили в Білорусь за згодою Лукашенка


Відомо, що за згодою Лукашенка в Білорусь незаконно вивезли щонайменше 2100 українських дітей.


За ініціативи білоруської опозиції документи, що засвідчують участь Білорусі у незаконному вивезенні та утримані українських дітей було передано в Міжнародний кримінальний суд. МКС — це перший постійний міжнародний орган кримінальної юстиції, до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, військові злочини, а також злочини агресії.


Про деталі переданих даних повідомив представник білоруської опозиції, учасник Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Павло Латушко: «У нас є інформація, що підтверджує, що це лише початок і до кінця року ця кількість (незаконно вивезених українських дітей — ред.) може приблизитись до 3000, як мінімум. Це організовано під гаслом так званої союзної держави Росії та Білорусі і Лукашенко для Путіна, в даній ситуації «маленький бос». Фінансова підтримка цієї незаконної діяльності — виділяється з бюджету союзної держави. Всі документи Лукашенко підписував у Москві. У нас номера, дати…».


За словами Латушка, є свідчення підтверджених маршрутів переміщення незаконно вивезених українських дітей, та підписані документи посадовцями про відповідні маршрути та їх фінансування. Як вже зрозуміло ці злочини відбувались за рахунок платників податків РФ та Білорусі.


У переданих в МКС документах також встановлено 5 місць утримання та перебування вивезених українських дітей на території Білорусі. Чотири з них — в Мінській області, та один табір для утримання дітей знаходиться в Гомельській області.


Нагадаємо, у березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у депортації українських дітей із тимчасово окупованих територій України. У російському МЗС це рішення назвали юридично нікчемним.


27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала фактичного диктатора Олександра Лукашенка причетним до депортації українців. А з новими доказами статус причетного перекваліфіковується в учасника. Очікуємо перегляду справи та нових обвинувачень.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page