top of page

Лукашенко остаточно побив горщики з Вірменією?




Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що жоден офіційний представник Вірменії не відвідає Білорусь, доки Александр Лукашенко залишається главою цієї країни.


Прем'єр-міністр висловив це в парламенті у четвер, як його цитує News.am. Підкреслюючи складні відносини між Вірменією та ОДКБ, він нагадав про заяву лідера Білорусі. "Один із керівників держав ОДКБ заявляє, що брав участь у підготовці 44-денної війни, підтримував, вірив і бажав перемоги Азербайджану. І після цього мені потрібно щось обговорювати з лідером Білорусі в форматі ОДКБ?" сказав Пашинян.


У той же час він зауважив, що в межах СНД та ЄАЕС він деяким чином буде змушений співпрацювати з лідером Білорусі. "Проте я заявляю, що відтепер я не буду їздити в Білорусь, доки президент Александр Лукашенко перебуває при владі в Білорусі. І загалом, відтепер жоден офіційний представник Вірменії не поїде в Білорусь", пообіцяв Пашинян.


Лише напередодні міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян завіряв, що прем'єр-міністр Арменії Нікол Пашинян не заявляв про те, що Єреван виходить з Організації договору про колективну безпеку. На запит опозиційного депутата про можливість виходу з ОДКБ Пашинян сказав, що деякі члени цього альянсу не виконали договірних зобов'язань і "спланували війну проти нас разом з Азербайджаном". "Ми вийдемо, ми вирішимо, коли", додав прем'єр Вірменії. Минулого місяця він заявив, що принаймні дві держави-учасники Організації договору колективної безпеки фактично допомагали Азербайджану з підготовкою до війни проти Вірменії, яка розпочалася в 2020 році.


На гострі заяви Пашиняна на адресу Лукашенка білоруське МЗС чомусь досі не відреагувало. Зате відповів посол РФ в Білорусі РФ Дмитро Крутой. "Пашиняну треба розібратися, ще там у нього [в Єревані] протести йдуть", - сказав російський посол.


Прем'єр-міністр Вірменії також пояснив, що його ставлення до ОДКБ може змінитися, коли Білорусь вийде з організації або якщо білоруський правитель вибачиться.


Після теперешніх слів здається, що курс Вірменії на розрив з режимом Лукашенка невідворотній. Коло "дружніх" диктатору країн поступово зменшується.



Comments


bottom of page