top of page

Лукашенку дали гарантії


Білоруський парламент ухвалив у другому читанні зміни до Закону «Про президента». Згідно з документом, очільнику держави, який лишає цей пост, надаються практично королівські привілеї. Прізвища Лукашенка у законі, звісно, немає. Але те, під кого виписували цей державний акт, цілком зрозуміло. Цікаво, що кілька років тому спроба винести в сесійну залу подібний законопроект була провалена. Вочевидь, цього разу ситуація змінилась докорінно. Якщо раніше про відхід Олександра Лукашенка було годі й мріяти, сьогодні йдеться вже фактично про завершення політичного транзиту влади в Білорусі.

Те, що перед внесенням в парламент законопроект ретельно вичитував особисто Олександр Лукашенко, немає жодних сумнівів. Насправді цей документ є пожиттєвою індульгенцією для нього і його родини. Раніше обговорювати завершення своєї каденції диктатор був явно неготовий: Лукашенко мав надто багато сил, енергії та планів, й відходити від влади точно не збирався.

Але після 2020-го року змінилось надто багато. Залежність Лукашенка від Путіна стала колосальною. Фактично, протягом всього цього часу самопроголошений очільник Білорусі опікувався лише тим, як відтягнути виконання своїх обіцянок кремлівському фюреру.

Мрії Путіна не є якоюсь таємницею. Він хоче реанімувати жахливий привід СРСР. Напад на Україну та її капітуляція прекрасно вкладалися б в завершення створення тієї «Союзної держави», якою її бачать у Москві: Росія, Білорусь та Україна. А потім до цієї тюрми добудували б і нові камери…

Лише божевільна стійкість українців завадила кремлівським стратегам в реалізації своєї доктрини. Але від Білорусі вони не відступили. Олександру Лукашенку наказали йти. І все, що він встигає – це убезпечити себе й своїх близьких новим законом.

Що ж виторгував Лукашенко? Перелік пожиттєвих пільг насправді колосальний. Диктатор не забув нічого. Отже, самопроголошений президент у разі відходу від влади отримає:

✅пожиттєву резиденцію;

✅пожиттєву заробітну плату;

✅пожиттєве транспортне забезпечення та спецзв’язок;

✅пожиттєву державну охорону;

✅приміщення для проживання, тимчасового перебування та відпочинку;

✅привілейоване медичне обслуговування;

✅компенсацію усіх витрат на представницькі цілі, а також візиту до інших держав світу;

✅соціально-побутове обслуговування

✅державне поховання у відповідності до затвердженого церемоніалу.

Ті самі пільги (окрім заробітної плати) поширюються також на всіх членів сім’ї Олександра Лукашенка.

Окрім того, білоруському диктатору надали право бути пожиттєвим учасником Всебілоруських народних зборів.

Але найголовніше – пункти, які не містять матеріальної складової. Зокрема, Лукашенко повністю убезпечив себе від майбутнього переслідування за злочини, які він скоїв протягом десятків років при владі. Відповідно до нового закону, ані президента на покої, ані членів його родини не можуть притягати до відповідальності за будь-які дії під час перебування на посаді…

Найближчі парламентські вибори у Білорусі мають відбутись 25 лютого 2024 року. Президентські – влітку 2025-го. Але чи планують кремлівські ляльководи чекати ще півтора року? Навряд. Схоже, все близиться до того, що Лукашенко піде з влади достроково. Провести в один день "вибори" і президента, і парламенту – ну, справді, чим поганий варіант?

Тим більше, коли рахунок уже сплачено.

Comentarios


bottom of page