top of page

Лукашенко заспокоївся? Відведення військ від кордону


В суботу 13 липня Лукашенко, відвідавши спочатку білорусько-український кордон, а потім покатався по дислокації 56-го зенітного полку. Врешті на базі штабі цього полку була проведена військова нарада «з питань безпеки на південному напрямку». Саме там Лукашенко неочікувано заявив про зняття напруженості на білорусько-українському кордоні.


Учасниками наради  були держсекретар Радбезу Вольфович, голова КДБ Тертель, міністр внутрішніх справ Кубраков, міністр оборони Хренін, начальник Генштабу ЗС Муравейко, голова Держприкордонкомітету Молостов, командувач сил спецоперацій Збройних Сил Денисенко, командувач ВПС і військами ППО Лук'ян.


Вислухавши своїх силовиків, Лукашенко заявив, що жодних ускладнень на кордоні більше немає. «Мені Комітет держбезпеки доповідав і військова розвідка про те, що після нашої роботи українці свої збройні сили та додаткові війська, які вони перекинули до нашого кордону (це було чимало тисяч осіб), від кордону відвели і взагалі вивели із зони білорусько-українського кордону. Тобто ті війська, які посилювали їхні дії, з кордону пішли, заявив самопроголошений. — Якщо це так… А це точно так. Тому що я у хлопців питав і цього полку Не тільки Міністр оборони, а й вони говорять про те, що зараз у нас жодних ускладнень немає з українцями. І я сподіваюся, що й не буде», – додав самопроголошений.


Лукашенко окремо підкреслив, що білоруська сторона нібито не хотіла цього загострення, і воно їй абсолютно не потрібне. «Тим більше це не потрібне Україні. У них вистачає цих проблем», зауважив він. «Я змушений був, наскільки це можливо, заспокоїти населення, що жодної війни не буде, ми не допустимо ескалації на нашому кордоні. Зрештою, ця наша справа — людей у погонах — зробити так, щоб було спокійно і наші люди могли працювати і займатися збиранням урожаю сьогодні (непоганий урожай)».


Тож відсьогодні маємо деякі сподівання, що білоруські високопосадовці віднині займуться збиранням урожаю, а не погрозами та брязканням зброєю.


В результаті наради Лукашенко заявив, що доручив відвести війська на південних рубежах до місць постійної дислокації.«Хочу, щоб люди знали (я абсолютно переконаний та довіряю нашій розвідці): ситуація стабілізована на білорусько-українському кордоні. Війська їх відведено. Тому, хлопці, подивіться, і наші війська треба забирати з кордону. Щоб вони розуміли (як ми домовлялися), що ми не збираємося воювати і не збираємося тут концентрувати свої Збройні Сили, окрім спеціальних операцій», — заявив білоруський лідер.


Міністр оборони Хренін одразу взяв під козирок і доповів, що негайно розпочинає відвід військ.


Що саме передувало такому повороту, Лукашенко роз'яснив так: "в Україні нормальних людей достатньо. Особливо серед військових. Домовились!"

 


Всі лукашенківські чиновники почали наперебій вітати рішення свого очільника і виставляти це як особисту перемогу.

"Заходу не вдасться втягнути нас у конфлікт" заявив про стабілізацію на кордоні Гайдукевич.

Тертель підкреслив, що білоруські заходи реагування та демонстрація миролюбної позиції мали дію

Шпилівська сказала «нас почули, розмова відбулася», «президент дотримався слова, яке дав народу».

Жук, головний редактор «Білорусь сьогодні»: «Краще будь-яких слів говорить результат: напруженість знята»


Російські Z-блогери очікувано почали розганяти зраду серед ультрапатріотичного середовища, звинувачуючи Лукашенка в здачі інтересів Росії та домовленостях «з ворогом» під килимом.


Наразі достеменно невідомо, що саме спонукало білоруського диктатора знизити градус напруги на кордоні. Але якщо це дозволить Україні вивільнити певні військові сили – то ситуація явно їй на користь.

Comments


bottom of page