top of page

МАЗ і БелАЗ третій рік судяться з ЄС проти «корисних» санкцій

Великі державні заводи звернулися до суду Євросоюзу, щоб опротестувати обмежувальні заходи, введених проти них за підтримку режиму Лукашенка.



На офіційному порталі Євросоюзу з'явилися зареєстровані Апеляційним судом ЄС заяви від двох великих автозаводів Білорусі — ВАТ «Мінський автозавод» (МАЗ) та ВАТ «Керуюча компанія БелАЗ Холдинг БелАЗ» (БЕЛАЗ). Державні підприємства вирішли вже вкотре опротестувати санкції, накладені в червні 2021 року.


Нагадаємо, тоді європейським компаніям було заборонено співпрацювати з цими підприємствами, а активи білоруських підприємств були заморожені. Лукашенко ж сказав, що введення "мерзотниками" Заходу санкцій проти Білорусі говорить про їхнє безсилля. Його прессекретар Ейсмонт заявила тоді: "Білорусь у боргу не залишиться. Наскільки можливо, ми вживемо заходів у відповідь".


На початку вересня 2021 року обидві компанії вже направляли позови до суду Євросоюзу з вимогою виключити їх із «чорного списку», але у жовтні 2023 року Європейський суд вирішив залишити санкції в силі.


Як зазначено в обґрунтуванні раніше введених санкцій, МАЗ і БЕЛАЗ є одними з найбільших державних підприємств Білорусі і є джерелом значних доходів для режиму. Обидва заводи надали свої приміщення та обладнання для проведення політичної акції на підтримку Лукашенка. Сам Лукашенко називав МАЗ "одним з найважливіших промислових підприємств країни", БЕЛАЗ - "білоруським брендом" і "частиною національного надбання", та обіцяв, що уряд завжди підтримуватиме завод.


Таким чином, на думку чиновників ЕЗ, підприємства БЕЛАЗ і МАЗ отримують користь від режиму Лукашенка і підтримують його. Про це також йдеться в матеріалах відповідних справ.


Також у висновку йдеться про те, що під час страйків і мирних протестів після сфальсифікованих президентських виборів 2020 року співробітників обох компаній закривали в офісних приміщеннях, щоб вони не могли доєднатися до інших протестувальників. Працівників залякували та звільняли.


Тому МАЗ і БЕЛАЗ повною мірою «несуть відповідальність за репресії проти громадянського суспільства і підтримують режим Лукашенка». Довести зворотне і відокремитись від режиму заводам не вдалось.

Comentarios


bottom of page