top of page

Виставка «Національна безпека. Білорусь» – джерело небезпеки для Білорусі


З 19 по 21 червня в Мінську проходила виставка «Національна безпека.«Білорусь – 2024». Як виявилося, щонайменше двоє його учасників з білоруської сторони безпосередньо постачали військову техніку російським військам, які беруть участь у збройній агресії проти України. Це науково-технічний центр «ЛЕМТ» і конструкторське бюро «Радар».


Підприємство «ЛЕМТ» засноване в 1992 році та входить до складу холдингу «БелОМА».

У вересні 2023 року з’явилася інформація, що науково-технічний центр «ЛЕМТ» передавав тепловізори і монокуляри окупантам у зоні бойових дій. Причому питання, де їх взяти, «вирішилося за кілька днів». Постачанням займалося Міністерство промисловості і торгівлі Новосибірської області, відправляючи вантажі відповідно до заявок військових 41-ї загальновійськової армії ЗС РФ, яка в той час руйнувала українське місто Авдіївка.


Як наслідок, нещодавно, 24 червня 2024 року, холдингову компанію БелОМА та її генерального директора Олександра Мороза внесли до санкційного списку Євросоюзу за підтримку діяльності, яка загрожує суверенітету та незалежності України.


Конструкторське бюро «Радар», –  акціонерне товариство, всі акції якого належать державі, є керуючою компанією холдингу «Радарні системи». КБ «Радар» перебуває під санкціями США (і не тільки) з 2022 року.


Одним із продуктів КБ «Радар» є станція постановки перешкод і радіоконтролю «Навальниця-6», яка щонайменше двічі була зафіксована на озброєнні російських окупантів. У вересні 2023 року учасники кримського руху опору «Атеш» виявили станцію РЕБ «Навальниця-6» (Р-934УМ2) на території окупованого Криму. А 8 червня 2024 року підрозділ Збройних Сил України «Південь» повідомив про знищення, в тому числі станції РЕБ «Навальниця».


Згадана виставка, принаймні формально, мала концепцію зміцнення національної безпеки країни. Але допомога збройному агресору – це, навпаки, явна загроза безпеці Білорусі.

Comentarios


bottom of page