top of page

«Не визнаємо, але торгуємо» - розслідування про білоруський бізнес на ТОТ


Білоруси беруть участь у понад 60 компаніях, які працюють на окупованих Росією територіях України. Про це свідчить нове докладне розслідування, підготовлене «Бюро Медіа». Більшість підприємств зареєстровані після 2014 року і займаються торгівлею та будівництвом.

 

«Не визнавати, але співпрацювати» - так виглядає особлива позиція щодо Крима та Донбаса. Цим регіонами нараді не світять західні інвестори – надто токсично для бізнесу, тим більше, що є велика потрапити в санкційні списки Як виявляється, білоруські підприємці натомість розгорнули активну діяльність на захоплених росіянами землях.

 

Завдяки розслідувачам «Бюро» було виявлено десятки організацій з білоруським капіталом в окупованих українських містах.

 

Виявляється, білоруські підприємці, так чи інакше пов'язані з диктаторським режимом, вже багато років заробляють гроші в Криму та на Донбасі. Це загалом вписується в політичну позицію Лукашенка щодо тимчасово окупованих регіонів України. Він не поспішає визнавати їх «новими російськими землями», але завжди готовий до співпраці.

«Потрібно буде – визнаємо. Якщо це має сенс…» – казав Лукашенко ще в липні 2022 року. Не зважаючи на всі підігрування Путіну, він досі не визнавав окуповані територій України такими, що належать РФ.

 

Але Україна має законне право карати білорусів за ведення бізнесу на тимчасово окупованих територіях. За ведення господарської діяльності у співпраці з країною-агресором в Україні існує кримінальна відповідальність з покаранням до п’яти років позбавлення волі. Кримінальну відповідальність нестимуть як громадяни України, так і громадяни Білорусі, адже де-юре злочин скоєно на території України. Україна періодично вводить підприємства, що працюють на ТОТ, в державний реєстр санкцій, Зараз в списку понад 200 фізичних і юридичних осіб з Білорусі і він буде оновлюватися і надалі.

 

В Україні обіцяють не церемонитися з тими, хто підтримує російських окупантів.  «Будь-які прояви визнання окупації є антиукраїнським актом, і українська влада буде жорстко реагувати на прояви такого «визнання». Очевидно, що санкції є частиною інструментарію такої відповіді», – заявив розслідувачам посол України з особливих доручень у Білорусі Ігор Кизим.

Comments


bottom of page