top of page

Негатив до Білорусі, як його подолати?

Оновлено: 28 бер. 2023 р.


Понад 90% українців негативно ставляться до Олександра Лукашенка. Про це свідчать результати соціологічного опитування, що проводилося Центром Разумкова з 22 лютого по 1 березня 2023 року.


Переважна більшість респондентів (80,6%) вважають, що Білорусь є стороною війни, яка воює проти України. Протилежної думки дотримуються 7,5% опитаних. Понад 80% ставляться до Білорусі як держави негативно. Позитивне ставлення до висловили лише 12,4% опитаних.


В досліджені йдеться про ставлення українців до білоруської держави та Лукашенка. Водночас, немає виміру ставлення українців до білоруського народу.


Білоруському суспільству варто якомога чіткіше відділяти себе від офіційної влади і режиму. Варто послідовно розвивати альтернативну Білорусь, зі своїм БЧБ прапором, білоруською мовою, власним інформаційним простором, політичними та військовими представниками. Цей процес іде, його треба активно продовжувати.


У перспективі нова Білорусь може сидіти за столом переможців. Як свого часу Франція, яка була окупованою нацистами, але продовжувала боротися і була зарахована до переможців над нацизмом.


Полк Калиновського та інші білоруські військові формування під БЧБ прапором та політична опозиція виконують подібну роль, яку свого часу мав рух опору Франції.


У білоруському питанні дуже багато роботи передусім для самих білорусів. Але роботи багато і для українців. Нашим співвітчизникам теж варто пояснювати тезу, яку озвучив секретар РНБО Олексій Данілов: білоруську владу і народ слід розділяти. Адже у ненависті між білорусами і українцями стратегічно зацікавлений Кремль. І, навпаки, союз наших народів принципово обнуляє імперію зла.


Максим Плешко, Центр білоруських комунікацій.

Comments


bottom of page