top of page

Білорусь втягнули в новий російський ультиматум

Оновлено: 1 серп. 2023 р.


В МЗС Росії знов граються з ультиматумами. Директор департаменту країн СНД МЗС Росії Олексій Поліщук нещодавна заявив, що Росія гіпотетично може вивести свою тактичну ядерну зброю з Білорусі, якщо США відмовляться від розміщення своєї ядерної зброї в Європі.


«Гіпотетичне виведення російського ТЯО з території Білорусії буде можливим лише у разі відмови США та НАТО від деструктивного курсу на цілеспрямований підрив безпеки Росії та Білорусії. Це передбачає повне виведення усієї американської ядерної зброї на територію США з ліквідацією відповідної інфраструктури в Європі», — сказав дипломат.


За його словами, розміщення російського ТЯО в сусідній країні — це «вимушений» і «захід у відповідь» на дії країн НАТО і, зокрема, США, а також реакція «на докорінні зміни, які відбулися останнім часом у ключових галузях європейської безпеки» через необхідність забезпечити оборону Союзної держави.


Цікаво, чи розумів Лукашенко, що його, а з ним і усю країну, будуть просто використовувати в цій історії зовнішньополітичних ігрищ? Причому, на даний момент з боку Росії це виглядає буквально смішно – адже ультиматуми зазвичай ставлять, маючи за ними якусь реальну силу. А після 17 місяців «блискавичного захоплення Києва» і чи не щотижневих погроз про застосування ядерної зброї від одного лише Дмитра Медведєва, який, на хвилину, є заступником голови Ради Безпеки Російської Федерації, всі подібні ультиматуми вже не можуть сприйматися Заходом інакше, як клоунада.


Commentaires


bottom of page