top of page

Польща і Литва спрямовують військових до кордону з Білоруссю


Прикордонна служба Польщі звернулася до Міноборони з проханням збільшити кількість військовослужбовців на польсько-білоруському кордоні.

«У зв'язку з динамічною ситуацією та запитом про посилення участі в охороні кордону, міністр національної оборони доручив направити додаткові війська, виділені для патрулювання польсько-білоруського кордону та які беруть участь в операції «Безпечне Підлясся»», — повідомляє прес-служба польського МО.

Як уточнюється, на кордоні суттєво почастішали випадки агресії проти прикордонників з боку мігрантів, які намагаються незаконно прорватися до ЄС із Білорусі. Залітали на територію Польщі і гелікоптери. Крім того, передислокація пов'язана з інформацією про заплановані провокації ПВК «Вагнер» у районі Сувалкського коридору.

Після посилення чисельність польських солдатів на кордоні досягне 3 тисяч осіб.

Про намір направити додатковий контингент на небезпечну ділянку заявила й Литва. Основною причиною тут також називають високу небезпеку від розміщення в Білорусі найманців Євгена Пригожина. Також є інформація про неодноразові пошкодження ними чи білоруськими силовіками інженерних загороджень на межі, які були встановлені для запобігання незаконного перетину кордону.

На відміну від своїх польських колег, литовські прикордонники воліють не називати точну кількість бійців, що мають бути додатково залучені на Сувалкському напрямку. Водночас голова Служби охорони Держкордону Литви Рустамас Любаєвас відзначає, що його країна готова до будь-яких сценаріїв.

«Передбачено певні алгоритми. Наші прикордонники з ними ознайомлені, проводимо навчання. Якщо ситуацію на кордоні нагнітатимуть, є можливість включити план прикриття і відповідно до цього плану до нас прибуде і литовська армія, і поліція, та інші відомства», — заявив Любаєвас.

За різною інформацією, наразі в Білорусі перебуває від 4500 до 7000 найманців ПВК «Вагнер».

Останнім часом їхні задачі тісно пов’язують з імовірною підготовкою й реалізацією провокацій у Сувалкському коридорі — частини територій Польщі та Литви, що відділяють Білорусь від Калінінградської області РФ. Плани по прориву і захопленню 100-кілометрової ділянки, яка б дозволила з’єднати Калінінград з РБ, кремлівські стратеги виношують ледь не з самого розпаду Радянського Союзу.

Навряд чи Путін з Лукашенком відмовляться від тиску на цьому напрямку. Але наразі маємо надію, що країни Європи вже не спостерігатимуть за діями злочинців мовчки. Принаймні, і Польща, і Литва демонструють, що у разі загострення діятимуть вкрай рішуче.

І це недивно: обидві країни розуміють, якими страшними можуть бути наслідки їхньої бездіяльності проти намірів агресора. Для цього варто не лише дивитися на те, що відбувається на полі бою в Україні, а й просто згадати криваві сторінки власної історії.

І Польща, і Литва чудово пам’ятають, що таке російська окупація.

Comments


bottom of page