top of page

⁨Польща може остаточно закрити кордон з Білоруссю?


Про можливість повного закриття Польщею прикордонних переходів з Білоруссю, за аналогією з Фінляндяєю, в ефірі TVN24 заявив польський міністр закордонних справ Радослав Сікорські:

Причиною для закриття переходів можуть стати "дії білоруської сторони", заявив міністр. "Поки що ми вивчаємо питання, наскільки відчутно це буде для польської економіки".


Наприкінці травня прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про намір відновити загороджувальну смугу на кордоні з Білоруссю після нападу мігранта-нелегала з ножем на польського військовослужбовця. З початку 2024 року польські прикордонники зафіксували понад 15 000 спроб нелегального перетину кордону.


Представники білоруських демократичних сил загалом згодні з польським міністром, але з важливим застереженням. Закриті повинні бути лише товарні пункти пропуску, щоб перекрити вантажоперевезення, але залишити прикордонні переходи для потоку пасажирів.


Зокрема, про це заявив заступник Тихановської у Кабінеті Павло Латушко: «Підтримую закриття всіх товарних пунктів пропуску з метою змусити Лукашенка припинити співучасть в агресії Росії проти України, припинити масові репресії щодо білорусів та звільнити політичних в'язнів, зупинити гібридну війну з використанням мігрантів щодо Польщі та інших країн ЄС. Одночасно важливо зберегти можливість перетину кордону громадянами Білорусі через пасажирські пункти пропуску. Важливо зберегти для беларусів можливість для комунікації з Європою»


Валерій Ковалевський, інший заступник Тихановської у Кабінеті, представник із закордонних справ також звернув увагу на те, що дії Польщі мають завдати шкоди режиму, але не народу. «Вантажні перевезення, які значною мірою не торкнулися кризи, є справедливою метою. Проте мобільність білорусів має бути забезпечена та посилена за рахунок спрощення видачі віз та прискореного перетину кордонів ЄС для людей. Фізичний зв'язок білорусів з європейською родиною народів не може бути підірваний, він має бути зміцнений»⁩.


Що з реакцією поедставників білоруської влади? Загалом, вона очікувана. «Це сильно вдарить по поляках» заявив Олег Гайдукевич, коментуючи новину, «щоб приховати правду, щоб загострити ситуацію, щоб звалити всю відповідальність за проблеми у Польщі на когось, але тільки не на власну владу, вони ухвалюють такі рішення».

Comments


bottom of page