top of page

Білоруси в Україні формують воєнно-політичну організацію – Раду безпеки

Оновлено: 28 бер. 2023 р.


Про створення в Україні білоруської воєнно-політичної структури – Ради безпеки – повідомили на прес-конференції 7 лютого у Варшаві. Розповіли про плани створення представники полку Калиновського, який воює у складі Збройних сил України, та голова КХП БНФ Зенон Позняк.


Організація створюється із метою захисту національних інтересів Білорусі в умовах війни в Україні та окупації Білорусі Російською Федерацією.

Планується, що Рада Безпеки «у перспективі може відіграти чітку роль у відродженні Білорусі та здобутті свободи», - повідомив Позняк.

Наразі ведуться консультації між полком Калиновського та іншими національно-демократичними організаціями щодо створення воєнно-політичної структури.


Поки що Рада Безпеки буде «нести більш представницькі функції». Про це розповів заступник голови штабу полку Калиновського Вадим Кабанчук.

Рада безпеки насамперед представлятиме полк Калиновського, але збирається також представляти і білоруську діаспору в Україні. Військові, які служать Україні, безпосередньо не входитимуть до Ради. Туди входитимуть колишні бійці, які стосувалися полку Калиновського, та які через поранення або з інших причин припинили контракти.


Структуру Ради безпеки мають намір формувати і з білоруських політичних активістів в Україні та за її межами. Як саме відбиратимуть людей до Ради безпеки, ще не вирішили.


Вадим Кабанчук наголосив, що у цій структурі насамперед полк хоче бачити активістів та організації, «які проводять дії у полі, не займаються прожектерством, не малюють прекрасне майбутнє».


Консультації продовжуються. У них беруть участь, підкреслив політолог Павло Усов, «інші національно-демократичні організації», хоча «основа – полк Калиновського».


Модель функціонування Ради безпеки виробляється, в ній будуть постулати, які «будуть фільтром щодо того, хто може увійти», але головні принципи – «будівництво національно-демократичної Білорусі, базисом якого буде національне відродження, а правовою основою буде Конституція 1994 року».



Comments


bottom of page