top of page

Річниця болю від втрати домівки


З 2001 року 20 червня відзначається як Всесвітній день біженців. Цей день був ухвалений Генеральною Асамблеєю ООН, а приводом для цього стала 50-річчя Конвенції про статус біженців 1951 року.


Білорусь – одна з країн, з якої люди масово тікають світ за очі. І виною цьому навіть на війна, а антинародний правлячий режим. Сотні тисяч поламаних доль. Які втекли, хоча бажали кращого життя у себе на Батьківщині, але завдяки диктатору вимушені бути емігрувати від репресій, погроз і залякувань. У вересні минулого року ООН у своєму коментарі щодо заборони видачі білоруських паспортів за кордоном повідомила, що, за деякими оцінками, після цього в еміграції проживає від 200 тисяч до 1 мільйона білорусів змушені. Сама білоруська влада називала цифру понад 200 тисяч осіб.


Спеціальний доповідач ООН Анаіс Марен у своїй доповіді про білорусів у вигнанні підкреслила, що міграція людей «безпосередньо пов’язана з політикою, яку проводить уряд Білорусі, і практикою, яку він використовує, а також із цілеспрямованим створенням ворожого середовища, що перешкоджає безпечному поверненню».

 

Comments


bottom of page