top of page

Чи віддасть Лукашенко державність за російський рубль?


Перехід на єдину валюту в РФ та Білорусі знову відкладається. Проте, це зовсім не свідчить, що Росія відмовилась від власних планів. Створення єдиної фінансової системи — чи не останній крок, який дозволить Кремлю остаточно перетравити Білорусь.

Втім, на зустрічі з головою російського центробанку Ельвірою Набіулліною самопроголошений очільник Білорусі вкотре підкреслив: єдина валюта — питання «не сьогоднішнього дня». Що стримує диктатора, чому він відмовляється реалізовувати давно досягнуті угоди та чи відмовилась Росія від планів про «спільний рубль»?

Те, що Олександр Лукашенко продовжує відмовлятись від швидкого переходу на російську валюту, свідчить про його бажання затягнути процес поглинання Білорусі. На думку експерта Центру білоруських комунікацій Ярослава Макітри, диктатор, як і раніше, намагається залишити шпаринку для збереження власної суб’єктності як всередині країни, і за її межами.

«Перехід на російську валюту – крок до єдиної фінансової системи. І це не формальність, а дуже важливий момент. Насправді, за нинішніх умов схоже, що поглинання Москвою Білорусі — лише питання часу. Але на даному етапі Лукашенко все ж хоче зберегти свою зону впливу: це банки, гроші, фінанси, загалом, можливість особисто впливати на дуже багато речей», — зауважує Макітра.

Економічні санкції проти Білорусі жорсткі й дедалі посилюються, проте їх все одно не можна порівнювати з зашморгом, який затягується на фінансовій системі РФ. Саме тому Олександрові Лукашенку поки вдається маневрувати й знаходити аргументи проти об’єднання грошової одиниці.

У разі ж, якщо диктатору все ж доведеться поступитись, він виторгує за білоруський рубль дуже велику ціну. Лукашенко вкотре збагатиться, але Білорусь майже повністю втратить державність.




Comments


bottom of page