top of page

В Брюселі обговорили жахливу ситуацію з в'язнями Білорусі


В Білорусі вже давно намагаються приховати факт переслідування людей з боку режиму Лукашенка та його прибічників. На людей тиснуть, їм не дозволяють проявляти свободу та карають за найменшу непокору. Часто-густо зневолені зникають із поля зору і інформацію щодо них ніхто нікому не надає.


За підтвердженими даними, тільки за останній рік у в’язницях Білорусі померло п’ятеро репресованих. Нажаль, це число може бути більшим, тому що правозахисники не володіють інформацією про кількість та імена усіх, хто переслідується за політичними мотивами.


За різними джерелами, в білоруських тюрмах на сьогодні знаходяться від 5 до 10 тисяч в’язнів сумління — осіб, яких переслідують за мирне висловлювання своїх політичних поглядів. Таких білоруських в’язнів фактично вбивають у тюрмах, вони зазнають тиску і тортур. Їм не надають медичну допомогу та необхідні ліки.


Через безпрецедентний тиск на заручників білоруських в’язниць родичі потерпілих організували візит до Брюсселя.


Зокрема рідні повідомили, що майже півроку відсутня будь-яка інформація про лідера білоруської опозиції Миколу Статкевича. Також відомо про те, що у в'язниці піддається катуванням активістка громадянської кампанії «Європейська Білорусь» Поліна Шарендо-Панасюк.



Низку двосторонніх зустрічей з депутатами Європейського Парламенту та дипломатами ЄС провели Марина Адамовия — дружина ув’язненого Миколи Статкевича та Андрій Шарендо — чоловік Поліни Шарендо-Панасюк. Також була присутня головна редакторка сайту «Хартія-97» Наталія Радіна.


Представників Європарламенту та дипломатів ЄС закликали посилити тиск на диктаторський режим Лукашенка. Та звернули їх особливу увагу на перелік ув’язнених, які потребують підтримки. Адже число політв’язнів в Білорусі постійно зростає.


По завершенню зустрічей Євродепутати та дипломати ЄС пообіцяли надати підтримку — забезпечити в’язнів медичною допомогою та посприяти їх звільненню. Також в Брюсселі запевнили, що доки в Білорусі не будуть звільнені всі в`язні сумління, яких затримали через політичну позицію, санкції проти режиму будуть тривати.

Comments


bottom of page