top of page

Потрібно боротися за "болото" в Білорусі — людей, які не визначилися


В ефірі телеканалу "Прямий" Максим Плешко розповів, що потрібно робити Україні і білоруському інформаційному полі.


"Можна з впевненістю сказати однозначно, що Білорусь - це не Росія", — зауважив експерт, —"структура суспільства там зовсім інше. Якщо грубо, дуже умовно поділити, то 30% - це опозиційно налаштовані громадяни, які виходили на протести. З них десь до мільйона вже виїхало, просто видавили цей пасіонарний клас молодих, та й не тільки молодих людей, зорієнтованих на європейський світ. Їх велику частину просто видавили з країни, інша частина просто заховалася і сидить дуже тихо наразі. Друга частина - середина — це теж десь відсотків 30 — це так зване "болото", як називає соціологія, ті, які визначаються, і от за цю групу треба боротися і європейським країнам, і Україні. Ну і третя частина — це ті, що споживають лукашенківську і російську пропаганду"


У продовженні ефіру Максим зауважує, що з боротьбою за цей прошарок тих, хто не визначився, таки є проблеми: "За останні 2 роки після 2020-го, коли Білорусь все більше і більше поглинається Росією, туди дуже тісно зайшов російський інформаційний простір. І якщо раніше це була пропаганда по телебаченню, то зараз це проникло в інтернет, в телеграм-канали і так далі. Ми можемо тілько побіжно оцінювати цю ситуацію."


Тобто потрібно намагатися якимось чином доносити цим людям реальну ситуацію, пробивати, так би мовити, інформаційний бар'єр — намагатися доносити позицію України через доступні канали в інтернеті. Так, багато чого блокується, але по-перше, все одно не все, а по-друге, люди, навіть не надто опозиційно налаштовані, в Білорусі давно вже навчилися користуватися VPN.

Також може допомогти, наприклад, орієнтовані на білоручів радіостанції, які транслюють з суміжної території.


Надія все ж таки є, запевняє гість ефіру: "однозначно треба розуміти, що люди незадоволені, деякі залякані, і все рівно вони черпають інформацію. Вони дивляться Україну, вони слухають нас, ми для них є великим орієнтиром і приорітетом, хоча велика частина людей так само перебуває під дією руськомірської пропаганди".


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page