top of page

Бюджет Білорусі постійно в дефіциті: чому


У 2022-му економіка Білорусі потребувала 7 мільярдів доларів. А за прогнозами білоруського віцепрем'єра мала втратити до кінця 2022-го близько 16 мільярдів доларів. Причиною цьому стали санкційні обмеження. Тому Білорусь, традиційно, розраховувала на фінансову допомогу від росії, оскільки іноземні кредитори неохоче позичають гроші підсанкційній країні.


Економіка Білорусі вже давно значною мірою залежить від росії. Наприклад, країна отримує за досить низькими цінами нафту та газ, які потім реалізує в нафтопродукти: дизпаливо, бензин, ну і на цьому вони багато-багато десятиліть заробляли. На цьому трималась значна частина їх промисловості, експортної виручки й зараз це припинилось. Тому що країни Європи наклали санкції частково і на нафтопродукти, і на іншу продукцію. У 2023 році Білорусі економіка втрималась за рахунок позики від рф та відстрочки по кредитах. Тож в економіці білорусі значні проблеми.


І на 2024-й, як і на попередні роки, бюджет був зведений з дефіцитом: зростання витрат випереджає зростання надходжень на 4,75 млрд руб., що майже 1,6 млрд руб. більше значення, встановленого у 2023 р.

Найбільшою видатковою статтею, як і 2023 році, стане загальнодержавна діяльність – на ці цілі у 2024-му буде виділено 21,81 млрд руб., що становить 48,8% усіх видатків бюджету. Порівняно з поточним роком у 2024-му витрати на цю позицію зростуть на 21,9%.


Варто зазначити, що на допомогу сім'ям, які виховують дітей, буде спрямовано лише 382,52 млн руб., що на 10,9% менше, ніж у 2023 році. Зате у наступному році витрати на оборону в Білорусі зростуть на 15% і складуть 4,67 мільярда руб. Це той дефіцит, який і «переслідує» Білорусь. Для його поповнення режимна влада вирішила підвищити податкові надходження на 30%.


Виконання бюджету протягом року, швидше за все за «доброю» традицією режиму, буде приховане через політику нерозповсюдження інформації в умовах санкційних обмежень.

Comments


bottom of page