top of page

ЄС напередодні Міжнародного дня солідарності закликав до вільних та справедливих виборів у Білорусі


«Ми закликаємо до вільних та справедливих виборів у Білорусі, які мають бути проведені без втручання, залякування та страху переслідувань у повній відповідності до міжнародних стандартів», — йдеться у заяві, опублікованій на сайті Ради Європи з нагоди Міжнародного дня солідарності з Білоруссю 12 листопада.


Заклик прозвучав «у контексті підготовки до парламентських та президентських виборів, які відбудуться у лютому 2024-го та 2025 років». «Ми закликаємо Білорусь повністю поважати свободу об’єднань, у тому числі політичних партій. Усі потенційні кандидати мають бути конкурентоспроможними», — наголошується у заяві.


У ЄС також заявили про підтримку суверенітету Білорусі та висловили солідарність «із бажанням усіх білорусів жити у вільній та демократичній країні».


У документі рішуче засуджується «штучно створений міграційний тиск на кордоні ЄС, участь режиму в агресивній війні Росії проти України та його участь у поширенні пропаганди та дезінформації».


«Ми також засуджуємо будь-яку участь та допомогу у незаконній депортації українських дітей Росією», - наголошується в заяві.


Євросоюз висловив жаль у зв'язку з тим, що «ситуація з правами людини в Білорусі продовжує погіршуватися і переслідування продовжуються». ЄС засудив «всі акти насильства, фізичного чи психологічного щодо громадянського населення з боку режиму Лукашенка, а також переслідування груп національних меншин» і заявив про необхідність захисту прав демократично налаштованих громадян, згадавши їхнє право на проживання в країнах, куди вони були змушені бігти.


«ЄС підтверджує готовність продовжувати спільну роботу з представниками білоруських демократичних сил та громадянського суспільства, у тому числі в рамках нещодавно створеної Консультативної групи, та вітає продовження роботи Контактної групи з Білорусі Ради Європи, а також Білоруської національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства», -йдеться у заяві ЄС.


До документу приєдналися Албанія, Ісландія, Ліхтенштейн, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія, Норвегія, Україна.

Comments


bottom of page