top of page

ІІІ Статут Великого князівства Литовського повернеться до Білорусі?

Білоруська діаспора викупила примірник Третього Статуту Великого князівства Литовського й має намір повернути його на батьківщину. Стародрук було знайдено в антикварній крамниці у Каліші (Польща). Після нетривалих перемовин його викупили за кошти білоруських благодійників.

 

Третій Статут визнано одним із найдосконаліших правових документів, надрукованих у Великому князівстві Литовському. В ньому зібрані закони того часу, що регламентують життя на цій території. На той час ВКЛ та Польща вже утворили Річ Посполиту, а до складу їхніх спільних земель входили території сучасної України, Білорусі, Польщі, Литви, Латвії, Молдови, Південної Естонії та західної частини Росії.

 

Ця Хартія включала норми державного права, яких на той час не було в законодавчій практиці інших європейських держав, не кажучи вже про відсталу Московію. За оцінками істориків, Статут узагальнював державні та правові ідеї, деякі з яких випереджали свій час. Він обмежував владу великого князя, перетворивши ВКЛ на справжню парламентську республіку. Для дворянства Статут передбачав кримінальну відповідальність за вбивство звичайної людини, забороняв переводити у неволю вільних людей за борги чи злочини, а також обмежував покарання неповнолітніх до 16 років. Окремі статті регулювали сімейне, земельне, цивільне, кримінальне та кримінально-процесуальне право.

 

Цей документ підтверджує вагому роль Білорусі, яка входила до одного з найпотужніших союзів тих часів. Велике князівство Литовське творило історію і було чи не найвпливовішим гравцем на європейській мапі. Занепад Речі Посполитої разом з ВКЛ пов’язаний з загарбницькою політикою Москви, яка мала на меті підкорити незалежні, багаті й розвинені землі.

 

Попри це, ініціатива MALDZIS, що опікується поверненням білоруських культурних цінностей, має намір повернути Статут до Білорусі. Спочатку стародрук експонуватимуть на спеціальних заходах за межами країни, а потім воліють передати до краєзнавчого музею Новогрудка, який вважається першою ймовірною столицею ВКЛ.  

 

Щоправда, є одне питання.

 

Чи оцінить такий подарунок нинішній режим? Надто, якщо згадати герб та прапор тодішнього Великого князівства. За них у Білорусі зараз кидають за грати.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page