top of page

Загроза Білорусі всередині Білорусі



Днями були оприлюднили нові супутникові знімки, на яких зафіксована база «вагнерівців» під містом Осиповичі в Білорусі. Фото виклав американський Інститут по вивченню війни (ISW).


З контролем над терористичною організацією, до речі, не справились навіть в РФ. Адже минув рівно місяць з дня заколоту Пригожина в Росії — 23-24 червня 2023 року. Після чого «вагнерівці» переїхали до Білорусі і освоюються вже тут. На фото бази під Осиповичами можна помітити десятки фур, вантажівки та сотні легкових авто, які припарковані навколо. За підрахунками моніторингових груп база вміщує до 7,5 тисяч бійців. Нині ж там перебуває приблизно 5 тисяч найманців. І в цьому є певна загроза, в першу чергу для Білорусі.


Але враховуючи заяву Лукашенка на зустрічі з Путіним у Санкт-Петербурзі про те, що найманці «Вагнера» стали його «напружувати», висновок напрошується сам собою — не минуло й місяця, як Лукашенко і сам втратив над ними контроль. А своїм запрошенням до Білорусі він зробив собі «медвежу послугу».


Сьогодні найманці Пригожина вже заявляють, що хочуть «йти на Варшаву». Західні експерти зокрема, швидко оцінили задум Пригожина і повідомили, що ПВК «Вагнер» не являється великою загрозою для Польщі та будь-якої іншої європейської країни. Тим більше, вони не володіють важкою технікою необхідною для наступу.

Але заява амбітна. І схоже, що чекати від них можна чого завгодно. Чи буде у випадку чого Росія забирати назад додому неконтрольовану ПВК — сумніваємось.


Бо скільки звіра не годуй, а він усе в ліс дивиться.

Comments


bottom of page