top of page

Майбутнє Біларусі тісно повязано с майбутнім України — Тихановська


Світлана Тіхановська виступила сьогодні зранку на сайд-івенті саміту НАТО у Вільнюсі, що мав тему «Суверенітет Білорусі та трансатлантична безпека» та був організований з її ініціативи. В події взяли участь міністри закордонних справ Ісландії та Португалії, заступник міністра закордонних справ Литви та державний секретар Фінляндії. Загалом Тихановська стала першим білоруським політиком за всю історію, що бере участь у саміті НАТО.


«Майбутнє Біларусі тісно повязано с майбутнім України. Якщо Україна переможе на полях битви, у Білорусі з' явиться шанс вирватись з кігтів Росії. Однак зміни в Білорусь можкть прийти і раніше. Ми побачили це два тижні тому під час пригожинського мятежу. Білоруське суспільство побачило в ньому нову можливість. Мятіж показав крихкість режиму Лукашенка. Будь-яка турбулентність може призвести до його краху. І крах режиму Лукашенко будет найкращою підмогою для України і величезним ударом по Путіну» — заявила Світлана.


«Білорусь не повинна страждати від дій Кремля та бути загрозою Європі. Вона має бути донором безпеки та миру. Ми відновимо добрі стосунки з усіма сусідами, особливо з Україною. Ми продемонструємо нашу відданість трансатлантичним цінностям не лише на словах, а й на ділі», — також підкреслила вона.


Під час виступу національний лідер також зазначила, що знадобиться новий регіональний план Маршалла, план реконструкції, який включатиме Білорусь. Що це допоможе провести всі необхідні реформи і повернути Білорусь на шлях демократичного розвитку.


Світлана закликала іноземних партнерів "не чекати змін" і почати співпрацю між НАТО і демократичною Білоруссю вже зараз за програмою "Партнерство заради миру", а також запропонувала створити консультативну групу між НАТО і демократами, як це вже було зроблено з Євросоюзом.


«Я також закликаю членів НАТО допомогти білоруським демократичним силам і громадянському суспільству в розслідуванні причетності Лукашенка до військових злочинів проти України, включно з переміщенням українських дітей до Білорусі. Завдяки цьому всі винні колись постануть перед судом.


Коли говорите про трибунал для Росії, не забувайте про Лукашенка. Він злочинець, а не президент. Видача ордера на його арешт буде сильним сигналом для білоруського народу.


Без вільної, демократичної Білорусі не може бути безпечної Європи. Білорусь є ключовим чинником безпеки нашого регіону», — наголосила обраний народом президент.

Comments


bottom of page