top of page

Україна може остаточно поховати Лукашенка у Гаазі

Після подачі Литвою позову проти Лукашенка до Міжнародного кримінального суду дедалі більше експертів намагається спрогнозувати, чи вистачить зібраного матеріалу для видачі ордера на арешт білоруського диктатора. Відповідне рішення має ухвалити прокурор МКС. Аби підстави у нього були справді залізобетонні, опозиція закликає долучитись до процесу й інші країни-партнери. Зокрема, йдеться про Польщу, на території якої живе найбільше підданих переслідуванню білорусів, а також Україну, що може передати матеріали проти Лукашенка вже по іншій справі – масовому викраденню дітей.

 

На думку Павла Латушка, у разі такої підтримки шансів в самопроголошеного президента фактично не має – надто багато доказів зібрано по справах. І особливо – зважаючи на те, що саме по звинуваченнях щодо примусової депортації дітей вже виданий ордер на арешт Володимира Путіна.



Білоруська опозиція переконана: з Лукашенком нема чого загравати. Мовляв, він в жодному разі не кине свої війська в Україну, бо зовсім не впевнений у підтримці такого рішення з боку народу. Власне, навіть білоруська армія, що звикла виконувати будь-які накази, виступає проти участі у широкомасштабній війні.


Влітку Україна ратифікувала Римський статут, ставши 125-им членом Міжнародного кримінального суду. Відтак, українська влада справді має всі можливості, щоб передати зібрані матеріалі для розгляду. Але поки на вищих щаблях не надто воліють говорити на цю тему.


Ймовірно, зважаючи на складну ситуацію на фронті, поки тут хочуть однозначно уникати всіх подразників щодо Лукашенка.

コメント


bottom of page