top of page

Україна почала замислюватись про стратегію щодо Білорусі


Україна розпочала процес формування довгострокової стратегії щодо Білорусі, повідомив офіційний представник полку Калиновського Дмитро Щигельський.


Раніше стратегії відносин між двома країнами не існувало як такої, кажуть залучені до нинішнього обговорення експерти. Програмний документ фактично створюють з нуля.


«Моє міркування – врешті у державі усвідомили, що стратегії стосунків між Україною та Білоруссю не існує взагалі! І що це насправді вкрай важливе питання. От саме зараз розпочинається процес «намацування», пошуку спільного розуміння», – каже Щигельський.

Білорусь є однією з ключових держав, які формують безпеку в регіоні. Що буде після відходу Лукашенка, поки неясно. Але в Україні мають розуміти, на кого робити ставку, і як вибудовувати стосунки з вже демократичною країною, на яку має перетворитись Білорусь після перемоги України у війні.


«Це величезне коло питань. Є складові, пов’язані з безпекою, з армією, кордоном, економікою , культурою, цивілізаційним вибором, питанням щодо НАТО, врешті, варіантами розвитку і інтеграції в цивілізований світ. Чи буде Білорусь у НАТО? Чи відродиться повноцінний Балто-Чорноморський союз? Якою буде доля Люблінського трикутника? Чи, може, варто буде говорити про чотирикутник?», – розказує Щигельський.

Наразі в обговоренні стратегії беруть участь як українська влада, так і білоруські національно-демократичні сили. Підкреслюють: запрошують усіх, хто бачить, як виглядатиме майбутнє двох держав.


Від того, на чиєму боці буде Білорусь після війни, залежить неймовірно багато. Наразі Лукашенко впевнено іде до того, що ділитиме одну лаву з Путіним в Гаазі. Вочевидь, це вже його свідомий вибір.


Чи потягне диктатор за собою всю країну, питання поки що відкрите.


Comments


bottom of page