top of page

Що означатиме закриття для Білорусі кордонів із ЄС?


Олександр Лукашенко повідомив, що закриття кордонів з Латвією та Литвою «лише шкодить їм самим». У цьому він перевершив сам себе. Справа в тому, що товарообіг з обома країнами займає величезну частку в економіці РБ. Але, вочевидь, зараз диктатор є настільки залежним від Кремля, що здатний піти навіть на величезні збитки, аби догодити своєму візаві.


«Я не дуже розумію Литву і Латвію. Вони, напевно, забігають наперед…хочуть похизуватися. Але це обернеться проти них. Якщо вони хочуть закритися, нехай закриваються. Ми все одно не їздимо в Литву і Латвію, не ведемо через них бізнес. Кому від цього буде гірше? Вони зроблять тільки гірше для себе і для свого народу», – заявив самопроголошений президент.

За даними проекту Deepstate, лише за підсумками 2020 року Литва посіла 6-те місце за обсягом товарообігу і 4-те – за обсягом експорту серед країн, з якими Білорусь здійснює зовнішньоторговельні операції, Латвія – 14 та 10 місця відповідно. А в 2021-му офіс президента називав Литву основним торговельним партнером!


Водночас Лукашенко заявив, що Білорусь – «…мирна країна, і жодних територіальних претензій до сусідів не має».


«Ми хочемо жити на своїй землі. Нам не треба ні польські землі, ні литовські, ні латиські. Але в них сьогодні політичний психоз напередодні виборів, особливо в Польщі, от вони й нагнітатимуть цю ситуацію. Закриють – нехай закривають, зроблять гірше тільки для себе. І так уже народ зубожів: узимку дрова від нас вивозили, бо топити нічим. І заради бога. Ми будемо їм допомагати, треба буде – безплатно будемо допомагати, щоб люди витримали це… Там не дурні, там люди міцні, загартовані. Такі як ми. Вони скоро знесуть цих керівників», – заявив Лукашенко.

Такі заяви складно аналізувати. Бо це просто маячня. Мара. Нісенітниця.


Але, вочевидь, Олександр Лукашенко чітко визначився з вектором, який сповідуватиме надалі. Всією своєю поведінкою він показує, що не боїться закриття кордонів, а жодні фінансові втрати від такого кроку його не лякають.


Так само як і закриття величезної кількості ІП й падіння транспортної галузі.


Йому важливо залишатися при владі. Такі гарантії (щоправда, тимчасові) наразі може йому дати лише одна людина. Й вона сидить в Кремлі. Тому, найімовірніше, провокації на кордонах із ЄС лише посилюватимуться. Аж до залучення до процесу «вагнерів» чи зльоту бомбардувальників, здатних нести ядерне озброєння.

Саме тому цивілізоване попередження європейців про закриття будь-якого сполучення Білорусі з навколишнім світом не знайдуть розуміння.


Просто Лукашенко вже не здатний вплинути на цей процес.

Comments


bottom of page